OPASNO! Zemljotres u Kragujevcu problematičan, aktivnost podignuta na viši nivo

Autor:

Vesti

03.11.2021

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zemljotresi koji su noćas i jutros pogodili Kragujevac govore da je seizmička aktivnost u Šumadiji podignuta na viši nivo.

Republika

Foto: printskrin

Zemljotres pogodio Kragujevac

 

Kao jedan od scenarija koji bi mogao da se dogodi, je još jedan zemljotres slične jačine koji je noćas potresao Kragujevac, pa da onda dođe do zatišja, a zatim do jakog udara, kaže za Telegraf.rs seizmolog Slavica Radovanović.

Radovanovićeva je pre samo dva dana komentarisala zemljotrese koji su pogodili Mladenovac proteklog vikenda. Tada nam je rekla da je to dokaz da se nakupilo seizmičke energije, da je taj prostor živ, i da se u narednom periodu, možda za desetak godina može očekivati jak udar u Šumadiji.

Posle noćašnjeg zemljotresa u Kragujevcu od 3,9 i jutrošnjeg od 1,9 stepeni po Rihteru, kaže da su oni samo argument više.

Podseća da je ovo najjači zemljotres u Kragujevcu od 1949. godine, kada je bio udar jačine od 4,7 stepena.

 Ovo je još jedan argument više. Taj zemljotres kod Kragujevca je vrlo problematičan. U njemu je poslednji zemljotres bio 1949. godine, i bio je solidne jačine, bilo je i štete. Taj rased zapravo povezuje Svilajnac i deo Velike Morave. Videćemo šta će biti - kaže Slavica Radovanović za Telegraf.rs.

Republika

Foto: Google Maps, Pixabay

Jak zemljotres preti Srbiji

 

Na pitanje šta konkretno znači kad kaže da je zemljotres u Kragujevcu problematičan, objašnjava da moramo da proverimo šta se sve aktiviralo.

- Sada taj prostor mora posebno da se prati, da se vidi ko se aktivirao, a ko se nije aktivirao. I jedno i drugo može da ukazuje na to gde je mesto gde se sprema taj veliki zemljotres - objašnjava naša sagovornica. 

S obzirom na to da nam je pre dva dana rekla da u narednih 10 godina možemo da očekujemo jak zemljotres, a da nam se u međuvremeni dogodio zemljotres u Kragujevcu, pitamo je, da li on nešto menja:   

- Ne, sad ćemo videti gde će to bliže da se dogodi. Ovo sada samo sve to potencira. Dva zemljotresa u dva dana. To, ipak, svedoči o nekoj aktivaciji čitavog prostora, da je aktivnost podignuta na viši nivo. Može da bude još jedan ovakav sličan zemljotres, kao onaj juče od 3,9, pa onda zatišje, a zatim glavni zemljotres. To je jedan od scenarija koji može da se dogodi. Pratićemo - poručuje seizmolog Slavica Radovanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading