OVO JE LEKAR KOJI JE U PRETHODNE ČETIRI GODINE OPERISAO U SRBIJI 70 MALIŠANA SA DEFORMITETIMA KIČME! Ministar zdravlja primio istaknutog španskog hirurga Norberta Venturu!

Autor:

Vesti

02.11.2021

10:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom programa "SpajnVik" (SpineWeek), kako se nazivaju posete stranih hirurga Srbiji, u protekle četiri godine urađeno je 112 hirurških zahvata, od kojih je 70 dečijih pacijenta sa deformitetom kičme, rekao je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Republika

Foto: Printskrin

Zlatibor Lončar sa poznatim hirurgom Norbertom Venturom Gomezom

Posle sastanka sa istaknutim španskim hirurgom dr Norbertom Venturom Gomezom, Lončar je poručio da su zahvaljujući profesoru Venturi i njegovom timu, sve te operacije urađene u Srbiji.

- Da nije došao profesor Ventura i njegovi saradnici, ti pacijenti bi morali da idu u inostranstvo. Ne samo da nismo maltretirali decu da idu u inostranstvo, nego su ostali ovde sa svojim roditeljima, a druga stvar je da smo obučavali i naše stručnjake za te operacije - rekao je Lončar.

Ministar je posebno ponosan jer ga je, kako kaže prof. Ventura uverio da već sad u Srbiji imamo dva ortopeda za te operacije u Kragujevcu i Novom Sadu koji su ovladali tehnikama za taj rad.

Lončar, takođe, navodi i podatak da je bilo dvoje dece koji su morali da se operišu na najboljoj dečijoj klinici koja postoji u Kataloniji kod profesora Venture, a da je trošak za to bio preko pola miliona evra.

- Sa druge strane, uz dolazak profesora Venture i svog materijala, operacije koje smo radili kod nas nisu prelazile par desetina hiljada evra - istakao je ministar.

Dobra vest je i ta, kaže Lončar, da su profesor Ventura i njegov tim napravili sporazum sa Udruženjem roditelja dece sa spinalnom mišićnom atrofijom, koji imaju probleme koji zahtevaju hirurške zahvate.

Republika

Foto: Printskrin

 

 

- Dogovor je da se u najkraćem mogućem roku skupi sva njihova dokumentacija, a onda će doći prof. Ventura i ta deca će biti operisana u Srbiji i dobiće najbolju moguću negu - poručio je Lončar.

Inače, u programu SpineWeek su učestvovali KC Kragujevac, KC Niš i IŽDIOV Novi Sad.

- Uključeno je 10 stranih hirurga sa najprestižnijih evropskih klinika koji su dočekani od strane naših lekara koji su bili otvoreni za saradnju i voljni da se usavršavaju i uče najnovije hirurške tehnike - rekao je ministar.

Dodaje da u odnosu na cene takvih zahvata u inostranstvu postignuta je ušteda od oko 15 miliona evra.

Pored finansijskog efekta, postignuto je usavršavanje srpskih lekara u primeni najsavremenijih hirurških tehnika po evropskim i svetskim standardima i olakšano lečenje dece i odraslih u odnosu na njihov eventualni boravak u inostranstvu.

Profesor dr Norberto Ventura Gomez kaže da je oduševljen srpskim lekarima i njihovom željom za usavršavanjem.

- U poslednje dve nedelje uradili smo 10 operacija kod dece i ja volim da dolazim ovde. Nadam se da ću ubuduće češće dolaziti - poručio je dr Ventura.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading