JAK ZEMLJOTRES PRETI SRBIJI! Seizmolog otkriva da će novi udar biti na prostoru Šumadije

Autor:

Vesti

02.11.2021

09:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Seizmolog Slavica Radovanović ističe da serija zemljotresa koji su proteklog vikenda u kratkom roku pogodili Mladenovac ukazuju da je taj prostor u kojem ih dugo nije bilo, živ, da se u njemu sakupila seizmička aktivnost i da se u narednom periodu, možda za desetak godina može očekivati jak udar u Šumadiji.

Republika

Foto: seismo.gov.rs/printscreen

Zemljotres u Srbiji

 

Ona kaže da je od 1929. godine pa do sada zemljotres u Mladenovcu od 3,7 stepeni po Rihteru u četvrti jači zemljotres na prostoru Šumadije. Ističe da nema razloga za paniku, da bi gradnje u tom delu Srbije trebalo da su dobre, ali da ovi zemljotresi treba da budu opomena za buduće gradnje i da se ojačaju oni koji treba, piše Telegraf.rs

"Oni samo ukazuju da je taj prostor živ, da prosto dugo tu nije bilo zemljotresa takvih magnituda, 20-ak godina. Poslednji su bili 2001. kod Barajeva, a nešto malo pre toga sličnih magnituda kod Azanje i Velike Krsne. Sve ovo govori da je taj prostor živ i da u njemu, a u kojem su se pre stotinak godina događali jaki zemljotresi, mogu da budu generisani takvi", objasnila je Slavica Radovanović.

Dok gleda kartu zemljotresa u Šumadiji, ona podseća da je 1994. godine bio u Smederevskoj Palanci jačine 3,9, a 2001. u Barajevu od, takođe, 3,7.

"Od 3,6 stepeni po Rihteru bio je 1950. godine skroz južno, blizu Kraljeva, na samoj granici. Dakle zadnjih 70 godina mi tu nismo imali tako jak zemljotres, ako izuzmemo rudničku trusnu oblast. Gledamo samo oblast severno od Rudnika do Beograda. Pre toga, bio je 1929. godine jačine 3,9 kod Smederevske Palanke. Dakle, to je četvrti najjači zemljotres na prostoru Šumadije za sve ove godine, decenije, a sada ih imamo u 20 godina dva komada", navodi Slavica Radovanović i dodaje da to znači da se polako na tom prostoru akumulira seizmička energija.

"Najverovatnije taj veliki zemljotres neće bii uskoro, trebalo bi da mu prethodi još neko veće ubrzanje. Sada bi to trebalo pratiti. Ne bih rekla da će se to dogoditi uskoro, ali neki rok od 10-ak godina jeste logičan da se očekuje da se jak zemljotres dogodi na prostoru Šumadije", objašnjava ona.

Opasnost od jakog udara

Na pitanje da li mora da dođe na postoru Šumadije do jakog zemljotresa ili može ta seizmička aktivnost da se završi sa nekoliko blažih, kaže da će se jak udar sigurno dogoditi, odnosno da će se ta seizmička aktivnost završiti velikim udarom.

"Sad je samo pitanje koji vremenski period. To su prosto gde se prelamaju neki regionalni uticaji. Na tom prostoru mora u jednom trenutku da se dogodi jak zemljtres"; navodi Radovanović i naglašava da nema razloga za paniku, podsećajući da smo na tom prostoru več imali jake zemljotrese.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading