LEK NE MOŽE DA ZAMENI VAKCINU! Direktorka RFZO: Zatvaranje ima poentu samo pod jednim uslovom

Autor:

Vesti

31.10.2021

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić o nabavci molnopiravira i sotrovimaba, ali i značaju imunizacije

Republika

Foto: ST/Privatna arhiva

Prof.dr Sanja Radojević Škodrić

 

Od početka pandemije koronavirusa Srbija je jedna od zemalja koje su se na svetskom nivou izdvajale u prvim redovima onih koji odmah dobijaju sve potrebno - maske, respiratore, vakcine, a sada i lekove protiv virusa. O tome koji su to lekovi, kako deluju, kome su namenjeni, ali i da li mogu da zamene vakcinu, razgovarali smo sa prof. dr Sanjom Radojević Škodrić, direktorkom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.


* Srbija je nabavila lek molnopiravir, kao jedina zemlja na svetu posle Sjedinjenih Američkih Država. Koliko je on efikasan i kada će biti u primeni?
- Istina je, Srbija će biti prva zemlja posle Sjedinjenih Američkih Država koja će dobiti molnopiravir i to je najbolji pokazatelj koliko truda naša država s predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu ulaže da bismo na najbolji mogući način izašli na kraj sa pandemijom. On je trenutno u fazi registracije i očekuje se da sve potrebne dozvole u SAD dobije do decembra. Podneta je dokumentacija i u Evropskoj agenciji za lekove. Očekuje se da do kraja godine bude završena registracija i da ćemo tada dobiti i taj lek u obliku tablete koja je komforna za korišćenje. Osim toga, takođe zahvaljujući predsednikovom radu, mi već imamo i sotrovimab, kao jedno od najefikasnijih neutrališućih antitela. On se primenjuje kod ljudi koji imaju povećan rizik od razvijanja teškog oblika bolesti i smrtnog ishoda.

* Koje količine ovog leka ćemo imati i da li će ga dobiti svi kojima je potreban?
- Verujem da smo u toku ove borbe pokazali da nijednom našem pacijentu ne sme da nedostaje nijedna stavka medicinske nege, od maski do lekova. Setimo se perioda kada je ceo svet pokušavao da se domogne respiratora, mi smo ih prvi imali. Ista situacija je i sada, potpisan je ugovor za količine koje će biti dovoljne za sve pacijente, odnosno oko 50.000 doza, s tim da možemo povući i više. U ovom trenutku je proizvedeno oko deset miliona doza tog leka jer su kapaciteti proizvodnje ograničeni. Naša zemlja prepoznata je kao jedan od najboljih partnera u nabavci lekova, zahvaljujući političkim vezama, ali i redovnom izmirenju finansijskih obaveza.

* Na koji način se daje lek molnopiravir?

- Molnopiravir se daje u obliku tablete i tek nakon registracije, utvrđivanja procedure kada i pod kojima uslovima se lek daje i dodavanja leka u protokol on će početi da se primenjuje.

* U javnosti se mogu se čuti komentari da je čudno to što je, i pored širokog spektra lekova i vakcina koje imamo, broj umrlih na dnevnom nivou visok. Kako to komentarišete?
- Ponoviću ono što sam već nekoliko puta istakla, lek i vakcina nisu isto. Lek služi da pomogne onda kada ste se već razboleli. To se najbolje vidi na primeru mutacije virusa, na primer, kada se vakciniše 70 odsto populacije, sprečeno je širenje virusa, samim tim, i njegova mutacija, a znamo da su mutirani sojevi uvek infektivniji jer se virus tako bori da opstane. Lekovima može da se pomogne u izlečenju, ali ne može da se spreči mutacija i stvaranje novih sojeva. Zato uvek kažem bolje je sprečiti nego lečiti jer da lek može da zameni vakcinu, vakcina ne bi ni postojala.

Republika

Foto: pexels.com

Vakcina

 

* Ako ipak dođe do toga da se neko razboli i da je lek nekome potreban, da li će ovi lekovi koje uvozimo pomoći da se smanji broj umrlih na dnevnom nivou?
- Mi od početka imamo lekove koju smanjuju smrtnost, imamo respiratore, sve vakcine. Zahvaljujući predsedniku i njegovim političkim vezama, ne samo da ih imamo nego niko kome je sve to bilo potrebno nije čekao, kao što se dešavalo u nekim zemljama. Ipak, ono što je važno istaći, iako imamo lekove u dovoljnom broju za sve faze bolesti, od lake do teške, ključno je da se pacijent na vreme javi, da ne čeka da se bolest razvije.

* Pojedini lekari se zalažu za zatvaranje na deset dana.
- Moje mišljenje je takvo da se ja ne mogu saglasiti sa zatvaranjem na deset dana jer ono ima poentu samo ako se u tom periodu vakcinišemo i dostignemo kolektivni imunitet. U suprotnom, ako to ne uradimo, opet ćemo doći u istu situaciju i ništa nismo uradili. S druge strane, smatram da su KOVID propusnice odlična mera jer vakcinisane osobe imaju pravo na normalan život i ne treba da trpe zbog onih koji ne žele da se vakcinišu. U svakom slučaju, zvanične odluke donosi krizni štab.




 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading