PREDIVNO! Jelenska divljač vraćena u istom broju u Morović nakon poplava!

Autor: Tanjug

Vesti

15.12.2017

14:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jelenska divljač, 24 košute i 10 jelena, koja je nestala u majskim poplavama 2014. sa područja Bosutskog i Spačvnaskog šumsko - lovnog basena, vraćena je u istom broju u taj sremski šumski basen uz pomoć Javnog preduzeća "Vojvodinašuma".

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
24 košute i 10 jelena stigli u sremski šumski basen

Prvi put u Srbiji takva divljač biće obeležena telemetrijskim GPS ogrlicama, čime će biti omogućeno njihvo praćenje u određenim vremenskim intervalima, kao i signalizacija u slučaju uginuća ili krivolova.
Grla jelenske divljači koja su od danas u Bosustskoj šumi stigla su sa područja istočnih Karpata u Rumuniji.

Košute su stare od tri do pet godina, dok su jeleni stari tri godine, a sve 34 jedinke će biti čipovane i obeležene ušnim ID markicama koje će se kretati kroz 22 hiljade hektara Bosutske šume u kojima preovladava hrast lužnjak.

Napredak

Današnje ispuštanje jelenske divljači organizovano je u okviru prekograničnog IPA projekta "FOREWESTFLOW", kojim se otklanjaju posledice poplava iz 2014. godine, kojim je predviđeno naseljavanje jelenske divljači u Bosutske šume u Srbiji i Spačvanski šumsko - lovni basen u Hrvatskoj.

Time su fondovi jelenske divljači dovedene na optimalna brojna stanja pre poplava i unapređen je genetski potencijal postojeće populacije jelenske divljači.

Kako navode iz JP "Vojvodinašume", vrednost tog projekta je oko 1,4 miliona evra, a Hrvatske šume i "Vojvodinašume" trošiće po 700 hiljada evra zarad realizacije tog projekta, a on predstavlja prvi IPA fond u oblasti lovstva koji se realizuje u našoj zemlji.

Generalna direktorka JP "Vovjodinašume" Martas Takač kazala je da je taj projekat odličan primer pogranične i granične saradnje Hrvatske i Srbije u koju je uključeno više institucija i koji će trajati i sledeće godine.

Pored ispuštanja jelenske divljači, u projektu je sadržana i rekonstrukcija i izgradnja prilaznih puteva, što je potrebno kako bi se opremio i oplemenio prostor u kome je ta divljač ispuštena, kao i izgradnja hranilišta i pojilišta.

U taj projekat uključeno je i Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine", čiji je zadatak pročišćavanje kanalske mreže ovog prostora oko Morovića i u sledećoj godini nas očekuje edukacija stanovništva, kao i dece, koja će sa naše strane odlaziti u Hrvatsku na razmenu đaka, napomenula je Takač.

Životinje putovale 18 sati

Ona je istakla da je vrlo značajno to što je svaka jedinka iz transportnog kamiona istrčala zdrava i u dobrom stanju, pošto je tih 34 grla jelenske divljači prešlo put od preko 800 kilometara za nešto više od 18 časova putovanja.

Pomoćnik direktora JP "Vojvodinašume" za lovstvo i ribarstvo Branislav Stankov kazao je da će društvo novim jelenskim grlima u otvorenom delu tog lovišta praviti još 350 jedinki evropskog jelena, dok se u lovištima tog dela Srema trenutno nalazi skoro 650 takvih grla.

U hrvatske šume, koje se nalaze s druge strane reke Studva, 40-ak grla jelenske divljači biće ispušteno u okviru istog projekta tokom februara ili marta naredne godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading