RAZRUŠEN NACIONALNI PARK: Oluja napravila ršum na Tari

Autor: Tanjug

Vesti

15.12.2017

13:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Olujni vetar koji je u proteklih par dana zahvatio Nacionalni park Tara naneo je veliku štetu, a prema prvim procenama izvaljeno jei slomljeno nekoliko hiljada kubnih metara drveta jele i smrče na području Predovog krsta i Kaluđerskih bara.

RepublikaFoto: twitter.com/007alex91
Lepota Nacionalnog parka pod snegom

- Dok se vetar, koji je duvao 60 kilometara na sat nije smirio, nije ni bilo bezbedno zalaziti dublje u šumu, ali i na prvi pogled bilo je jasno da je načinjena velika šteta - rekao je za Glas zapadne Srbije upravnik radne jedinice Mitrovac Dragan Ðurić i dodaje da su pod udarima vetra brzine od oko 60 kilometara na sat stradala zdrava i odrasla stabla. 

Prema njegovim rečima, vlažan i mokar sneg, odnosno raskvašena podloga zbog tanjirastog korenovog sistema četinara uz jak vetar pogoduju izvaljivanju velikih stabala.

- Nama je sada zadato da što pre reagujemo i mi smo već krenuli na teren. Važno je da ne sačekamo letnji period i rojenje potkornjaka da bi sprečili sekundarne štetočine da se prenamnože, što je moguće nakon ovakvih situacija - rekao je Ðurić.

On kaže da je trka sa snegom već počela jer je i jedan dan padavina dovoljan da veliki deo šume postane nedostupan i onemogući dalji rad.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading