EVO ZAŠTO UMIRU CELE PORODICE! Epidemiolog Petrović: Neko od njih je udahnuo ogromnu količinu klica

Autor:

Vesti

28.10.2021

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Korona kosi čitave porodice! Vozač Hitne pomoći Dejan Milošević (46), koji je u sredu preminuo od posledica KOVID, samo je poslednja u nizu žrtava korone iz iste porodice. U prvom trenutku znalo se da su mu preminule i supruga i majka, a onda se otkrilo da je od korone preminula i Dejanova baka. Otac mu se i dalje bori za život, dok je sin (16) pušten iz bolnice.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Korona odnela četvoro Miloševića, ilustracija

U jednom trenutku, kod kuće je bila samo 20-godišnja ćerka, inače student druge godine.

- Kao prve komšije znamo da je on četvrti preminuli od korone, od ukupno šestoro teško zaraženih u kući. Umrla je i baba, a sin takođe ima koronu. U kući je samo ćerka student druge godine. Pravi roditelji, prijatelji, uvek bili nasmejani, duhoviti. Tuga i bol, tragedija - navode susedi.

KOD PSIHOLOGA

Kako nam je rečeno, Dejanov sin je pušten iz KBC "Dragiša Mišović", gde je ležao zbog upale pluća.

- On je fizički dobro, što se lečenja tiče, sve je prošlo u najboljem redu, a kako je ovako, to samo oni znaju. On je razgovarao s psihologom pre izlaska i preporučeno mu je dalje savetovanje. Po njega je došao rođak i izašao je pre četiri-pet dana - kažu u ovoj ustanovi.

Miloševići su tek jedna od porodica koju je pokosila korona. I tročlana porodica iz Jagodine, sin, otac i majka, izgubili su bitku u roku od mesec dana, kao i u Mokrinu, dok su u Kruševcu preminuli roditelji i ćerka. Stručnjaci kažu da tu nema nekog naučnog objašnjenja i da je sve danak nevakcinacije.

Još dvoje dece na respiratoru

 

Broj obolele dece raste, kao i broj težih slučajeva. Do prekjuče je četvoro dece bilo na respiratoru, troje dece od sedam, 16 i 17 godina koji su na Institutu za majku i dete, a od juče i dve bebe mlađe od mesec dana koje se nalaze u "Tiršovoj". 

 

- Došlo vreme da može svako da strada, bebe, trudnice, novorođenčad. Virus je pre dve godine napadao starije, bilo je da mladi, posebno deca, nemaju receptore u ćelijama preko kojih virus ulazi. Kada su se stari izvakcinisali ili preležali ili umrli, onda se virus, da bi opstao, genetski promenio i postao viruletniji, svaki put sve gore, lakše se prenosi i ima teže kliničke sliku. Toliko se izmenio da napada sve. To što su cele porodice je slučajnost. Svi nevakcinisani su u opasnosti. I vakcinisani obolevaju, ali ne dožive hospitalizaciju - kaže dr Tomislav Radulović, imunolog.

Stiže nam i moderna

 

Vlada Srbije prihvatila je donaciju Poljske od 200.000 doza vakcine protiv KOVID-19 spajkvaks, pod ranijim nazivom moderna. U Srbiji su za sada dostupne četiri vakcine, a "Modernina" će biti peta koju će građani moći da prime. Ova pošiljka cepiva stići će u novembru.
Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je 25. oktobra vakcinu moderna za starije od 18 godina. U saopštenju EMA navodi da je njihova analiza pokazala da treća doza vakcine moderna, najmanje šest meseci posle druge doze, dovodi do velikog povećanja nivoa antitela.

U ISTOJ KUĆI

Epidemiolog Radmilo Petrović ističe da se ovo sve dešava zbog nepoštovanja mera.

Biće duži raspust, još se vaga koliko

Nema prelaska na onlajn, moguće produženje jesenjeg raspusta.
Škole će, najverovatnije, i naredne nedelje držati nastavu, kao i dosad, odnosno neće svi preći na onlajn. Umesto toga, preporuka tima za škole biće da se produži jesenji raspust (trenutno je važeće od 11. do 15. novembra), ali je konačna odluka na kriznom štabu, koji bi trebalo danas da zaseda.

Republika

Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar potvrdio je da će jesenji raspust u školama biti produžen, čime će se prekinuti lanac prenosa koronavirusa u tim obrazovnim ustanovama.

- Deca treba da imaju raspust tri dana, plus vikend, ali spojićemo tu nedelju najverovatnije i to će biti ukupno devet dana - rekao je Lončar.

- Pretpostavljam da je neko od njih udahnuo ogromnu količinu klica, da su u dužem vremenskom periodu bili u prostoriji gde je neko bogato izlučio virus, možda baš on, budući da radi u Hitnoj. Kada dođe do masovne infekcije, tu ne pomaže ništa. Drugo, ako je i bio vakcinisan, postoji od jedan do dva odsto na koje vakcina ne deluje, a varijanta je i da je infekcija nastupila, a da nije prošlo dovoljno vremena od vakcinacije. Kako god, oni verovatno svi žive u istoj kući, ako ne, i u čestom su kontaktu, možda je neko imao udružene bolesti i eto šta se desi - kaže Petrović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Srbin-beograđanin-manjina

29.10.2021 09:23

Kada uradite obdukcije, tih navodnih kovid smrti, onda možete da ih potpišete umrli od kovida. 30 godina posledica bombardovanja, zatrovan i vazduh i zemlja, a vi se uvatili kovida.

Odgovori 9 19
Moca

29.10.2021 14:12

@Srbin-beograđanin-manjina - Tebi treba obdukcija mozga da vide šta nije uredu .

Mislite o tome

29.10.2021 12:51

Posto su bili NEVAKCINISANI, nema tu sta da se izrazava saucesce, a vest je bitna samo za ostale NEVAKCINISANE PAMETNJAKOVICE, koji jos nisu zakacili koronu i okacili se o vrat jadnom medicinskom osoblju koje ionako ne zna kud udara, plus cena lecenja, plus cena sahrane!

Odgovori 13 20
Bubuleja

29.10.2021 15:21

Predpostavljam, mislim, ne znam, verovatno.......gde živite? Korona je prisutna već 18 meseci a vi veliki stručnjaci sa velikim diplomama prd znate. Pošto nemozete vi da budete nizašta krivi prebacujete loptu na nevakcinisane. Sram da vas bude

Odgovori 13 7