UNIVERZALNE ILI ZIMSKE GUME? Zavisi od tipa automobila, vozača, kuda najčešće vozite - izaberite idealan tip!

Autor: Republika

Vesti

27.10.2021

15:53

Univerzalne gume za auto koje se koriste tokom čitave godine obično predstavljaju kompromis kada se odlučujemo između letnjih i zimskih, ali da li zaista predstavljaju najbolju opciju za vaš automobil?

youtube/screenshot/AutoMarket.hr

Ilustracija

Univerzalne gume tek su došle na tržište 1977. godine, poznate kao "all-season tire" od strane američke kompanije Goodyear Tire & Rubber Company. Danas, kao i tada, predstavljaju rešenje za izazov sa kojim su bili suočeni vozači od izuma prvog auta, a to je zamena guma između sezonskih promena vremena.

Kupovina guma i procena kvaliteta još uvek predstavljaju izazov s obzirom na različitu ponudu među proizvođačima, ali isto tako klimatski i uslovi na putu.

Ako živite li u toplijim krajevima verovatno vam neće trebati zimske gume, dok u nekim zimskim predelima vozači moraju stavljati i lance.

Ukoliko planirate kupovinu univerzalnih guma evo šta biste trebali znati.

Koje su prednosti univerzalnih guma?

Osim uštede na vremenu i novcu, univerzalne gume se često prikazuju kao odličan izbor.

Ekonomičan faktor pogodnosti

Po pravilu, univerzalne gume bi trebale poslužiti u većini uslova tokom cele godine. Stavite ih i bez brige ste. Većina vozača ih voli i zbog finansijskog aspekta. Izmirite svoje troškove jednom, umesto u dva navrata.

Novi modeli pokazuju sve bolje rezultate

Prema nemačkom časopisu Auto Bild Allrad, u 2020. testirano je deset univerzalnih guma u dimenziji 215/65 R17, koje koriste SUV-ovi srednje veličine sa manjom opremom. Što se tiče letnih i zimskih uslova, performanse su pokazale zadovoljavajuće rezultate, dok na mokrim putevima neki su od testiranih modela imali čak bolje rezultate od modela zimskih i letnjih guma koje su se koristile za poređenje.

youtube/screenshot/AutoMarket.hr

Ilustracija

Odličan izbor za gradsku vožnju

Kada je reč o kupovini guma, treba uzeti u obzir navike i uslove vozača. Živite li u gradu i putujete na kraćim relacijama, univerzalne gume su odličan izbor tokom cele godine, posebno ako živite u predelima gde zime nisu toliko oštre.

Koje su mane univerzalnih guma?

Iako univerzalne gume pokazuju odlične rezultate, mnogi stručnjaci i dalje predlažu upotrebu sezonskih guma, u zavisnosti od uslova na putevima.

youtube/screenshot/AutoMarket.hr

Ilustracija

Zimske gume su ipak zimske gume

U zimskim vremenskim prilikama, zimske gume ipak pokazuju bolji performans. Posebno što se tiče skretanja, kočenja na snegu ili ponašanja volana. Ako želite više sigurnosti tokom vožnje, bolje je odabrati zimske gume umesto univerzalnih.

Univerzalne gume su kraćeg veka

Jedna od kritika na račun univerzalnih guma jeste da su kraćeg trajanja, odnosno da se brže troše.

S obzirom na promene u klimatskim uslovima, naša leta i zime više nisu ono što su bili i ekstremne vrućine. ili padavine, mogu veoma uticati na vek trajanja. Isto tako, putujete li svakodnevno na dužim relacijama, brže će se istrošiti.

youtube/screenshot/AutoMarket.hr

Ilustracija

Ne postoji jedinstveni recept za univerzalne gume

Letnje gume bi trebale podneti temperaturu od 7 Celzijevih stepeni, dok zimske ispod 7 stepeni.

Univerzalne gume bi pak trebale pokriti širok spektar temperature za obe opcije, što znatno utiče na njihov gazni sloj. Neravnomerno trošenje guma može imati uticaj na vašu vožnju, pa sami morate voditi računa o tome koliko se univerzalne gume troše.

Ušteda ili rizik?

Ako se ipak odlučite za univerzalne gume, obratite pažnju na svoje potrebe, navike i uopšteno uslovne na putevima kojima saobraćate. Ekonomski, univerzalne gume su praktičnije i isplativije, ali nemojte štedeti na sigurnosti, posebno u ekstremnijim uslovima u kojima bi se lako mogli zateći.

Ukoliko vozite manji auto na kraćim relacijama, univerzalne gume su bolja investicija, ali za teže automobile koje vozite na drugim relacijama, pogodnijim se čini izbor sezonskih guma.
 

Komentari (0)

Loading