NEĆETE ISKORISTILI ZAMENSKE VAUČERE ZA PUTOVANJA? Otkriveno da li će vam agencije VRATITI uplaćen novac!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

26.10.2021

15:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić poručila je danas da će turističke agencije morati da vrate novac građanima koji do predviđenog roka - 31. decembra ove godine ne budu iskoristili zamenske vaučere za putovanja koja su uplatili pre pandemije.

Republika

Foto: Pixabay

Grčka je najavila da će novac srpskim agencijama biti vraćen (Foto: Ilustracija)

- Novac će biti vraćen tim građanima u periodu nakon 15. januara, a ovo se pogotovu odnosi na Grčku s obzirom na to da nema nikakvog pravnog osnova da se zamenski vaučeri produže - kazala je Matićeva Tanjugu.

Dodala je da se radi o malom broju građana koji nisu iskristili vaučere za zamenska putovanja, kao i da resorno ministarstvo nema preciznu informaciju o kom iznosu je reč.

Matićeva je izjavila da je razgovarala sa grčkom ministrom turizma na temu uredbe o zakonskim vaučerima i da je tom prilikom Grčka najavila da će novac srpskim agencijama biti vraćen.

- Videćemo kako će se ova odluka grckih vlasti dalje reflektovati na poslovanje naših turističkih agencija. Oni smatraju da je prošla sezona bila dobra i da su došli na 80 odsto od svoje najbolje turističke sezone ikada, a da veliki broj čine turisti koji tradicionalno letuju u Grčkoj - rekla je Matićeva Tanjugu.

Takođe, dodala je da Grci smatraju da je najveći broj srpskih turista koji je bio u prilici iskoristio zamenske vaucere, te da je ostao mali broj ljudi koji zbog privatnih i finansijskih razloga nisu uspeli da otputuju ove godine.

Podsetila je da je i Srbija donela uredbu o zamenskim putovanjima i dodala da će naše agencije, po toj uredbi, od 15. januara, građanima koji nisu uspeli da realizuju zamenske vaučere morati da vrate novac.

Naglasila je da je veliki broj agencija iskoristilo vaučere i da se neiskorišćena putovanja odnose na zemlje u kojima je postojala zabrana ulaska zbog situacije sa pandemijom.

Republika

Foto: Tanjug/FILIP KRAINČANIĆ

Tatjana Matić

Ministarka je podsetila da je to ministarstvo predložilo agencijama ukoliko nemaju novca da isplate građane koji su uplatili putovanja da podignu kredite u Fondu za razvoj i dodala da će uslovi kredita biti izuzetno povoljni.

- Kada rebalans budzeta bude usvojen, Ministarstvo je pripremilo uredbu u saradnji sa Fondom za razvoj na posebno povoljne kredite koje će biti namenjeni turističkim agencijama isključivo za povraćaj novca građanima koji nisu uspeli da ostvare zamenska putovanja - rekla je Matić i istakla da će rok za otplatu kredita biti šest godina, dok će kamata iznositi 0,5 odsto. Objasnila je da će na ovaj način Fond za razvoj pomoći likvidnosti agencija, kako bi uspeli da ispune svoje obaveze prema klijentima.

Agencije, prema njenim prečima, kada je upitanju podizanje ovih kredita moraju dokazati da su novac prebacile inopartnerima i da imaju sklopljene ugovore sa klijentima, te da im je novac zarobljen na računima van zemlje.

Ukoliko su neke agencije koristile uplaćen novac, kaže Matić, zarad sopstvene likvidnosti, Ministarstvo u tom slučaju ne može da subvencioniše te agencije, jer ne ispunjavaju uslove.

Upitana da prokomentariše izjavu direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandra Senečića o tome da Grci neće vratiti novac agencijama, već će tražiti da se smeštaj iskoristi u narednim godinama, Matić je izjavila da uredba koja je na snazi donekle može biti modifikovana u određenom segmentu.

- Ukoliko aneks ugovora dozvoljava, građani mogu pristati, ako im odgovara, da ne uzmu novac, već da sačekaju leto i letuju. Ova uredba ne kaže da je obavezno vraćanje novca, ali da građanima koji žele da im se novac vrati, to mora biti omogućeno u skladu sa zakonom - objasnila je ministarka.

Kada je u pitanju novac uplaćen za privatne smeštaje i hotele, Matić kaže da je sve na ugovoru koju je klijent potpisao sa pružaocem smeštaja i koji mora postojati kako bi klijent potraživao svoja prava.

- Ono što grčke vlasti sada kažu je to da će grčke agencije i svi pružaoci usluga biti u obavezi da vrate novac ukoliko turista želi da mu novac bude vraćen, a ukoliko ne želi kroz aneks ugovora se može dogovoriti sa pružaocem usluga bilo da je on pravno ili fizičko lice - poručila je Matić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading