REKORDER! NIKO NE BI VOLEO SA NJIM DA SE SRETNE: Na Tari živi mrki medved težak skoro 250 kilograma - jedina dobra stvar je što je pod danonoćnom prismotrom (FOTO)

Autor:

Vesti

25.10.2021

23:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Do sada najkrupnija jedinka mrkog medveda uhvaćena je i obeležena na Tari.

Foto: RINA/NP Tara/Ustupljene fotografije

Mrki medved od 246 kilograma živi na Tari

Ovaj šumski džin težak je 246 kilogarama, star deset godina i dobio je ime Aleksandar po čuvenom vojskovođi Aleksandru Velikom. Osim po svojoj veličini, specifičan je i po tome što je prvi koji je markiran ogrlicom koja ima kameru.

- Ovaj gorostas je poneo posebnu GPS-GSM ogrlicu koja ima takozvanu akcionu kameru. Zahvaljujući njoj imaćemo priliku da vidimo život medveda iz njihove perspektive. Ovako prikupljeni podaci pomoći će nam da bolje razumemo ponašanje i ekologiju ove ugrožene vrste - rekao je za RINU Ranko Milanović iz NP Tara.

Aleksandar je obeležen u okviru projekta  "Tajni život medveda" koji se finansira od strane kompanije Telekom Srbija a.d., a ima za cilj da doprinese očuvanju biološke raznovrsnosti Nacionalnog parka Tara i Srbije i podizanju svesti javnosti o potrebi i značaju zaštite ugroženih vrsta.

- Osim naučno-istraživačkog aspekta, rezultati projekta pomoći će da se široj javnosti na pravi način predstavi jedna divlja životinja poput mrkog medveda i da se na taj način razbiju predrasude u vezi ove vrste - kažu u NP Tara.

Rezultati ovakvog monitoringa medveda će omogućiti da se bolje razume njihova nemerljivo značajna uloga u šumskom ekosistemu, kao jednog od najvrednijih predstavnika biološke raznolikosti koji ima značajnu ulogu u očuvanju prirode.

Komentari (0)

Loading