BORBA ZA ŽIVOT! DEVOJČICA (7) PRIKLJUČENA NA RESPIRATOR

Autor: Republika

Vesti

25.10.2021

13:42

Još jedno dete - devojčica od sedam godina priključena je zbog komplikacija kovid-19 na respirator u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić", potvrdio je profesor dr Predrag Minić, pulmolog u ovoj ustanovi i član Kriznog štaba Vlade Srbije.

www.profimedia.rs

Devojčica na respiratoru, ilustracija

Sada je na respiratorima u ovoj ustanovi ukupno četvoro dece, a još jedan dečak sa neurološkim problemima je bio intubiran, pa ekstubiran.

- Devojčica koju je kod nas transportovana iz KBC "Dr Dragiša Mišović" ima nefrološku bolest, i ona je od četvoro intubirane dece jedina sa komorbitetom, odnosno pratećim hroničnim oboljenjem - kaže dr Minić.

- Prema svim parametrima ona je, ipak, u nešto boljem stanju nego šestomesečna beba i dvoje tinejdžera za koje se već dugo borimo.

Prvo troje dece u Srbiji koja su sa kovidom-19 priključena na respiratore su, kako nam je juče potvrdio prof. Minić, sve vreme na ivici života.

- Borimo se danonoćno, ovo je vrhunska medicina u našim uslovima, sa svom neophodnom najmodernijom opremom za monitoring ovakvih slučajeva, ali su pomaci, nažalost, gototo nikakvi - kaže prof. Minić.

Ova deca su gotovo već treću nedelju na respiratorima.

- Ima nekih poboljšanja, u parametrima koji se prate, ali to je boljitak, nažalost, samo u brojevima, ne i u stvarnom zdravstvenom stanju te dece.

Komentari (0)

Loading