OD VEČERAS KREĆE NOVČANO KAŽNJAVANJE ZBOG KOVID PROPUSNICA! Evo kolike su kazne ukoliko nemate digitalni sertifikat!

Autor: Republika

Vesti

25.10.2021

13:36

Kontrola kovid digitalnih sertifikata u ugostiteljskim objektima nakon 22.00 časa počela je u subotu, dok će novčano kažnjavanje pravnih lica i građana početi od večeras, upozorila je Vlada Srbije.

republika,pixabay

Ko nema digitalni sertifikat a nađe se u ugostiteljskom objektu nakon 22h platiće kaznu

Vlada u saopštenju pojašnjava da su kovid sertifikati u stvari digitalni zeleni sertifikati, koje svaki građanin dobije kada se ili vakciniše protiv korona virusa ili kada dobije rezultate kovid testa.

Digitalni zeleni sertifikat se može dobiti preko eUprave na mejl adresu, što je lakši način, a takođe se može izvaditi i u najbližoj poslovnici Pošte Srbije.


Da bi digitalni zeleni serifikat bio validan on mora da sadrži najmanje jedno od navedenog:

- Dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv COVID-19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana,

- Negativan PCR test ne stariji od 72 sata,

- Negativan antigenski test ne stariji od 48 sati,

- Dokaz o preležanom kovidu u prethodnih 7 meseci, koji se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigen testom,

- Pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca, urađen u državnoj laboratoriji.


Svaka od ovih stavki se već sada nalazi u zelenom sertifikatu svih građana i pri svakoj promeni (novoj dozi vakcine, testiranju ili oboljevanju od kovida) automatski se ispunjava novim podacima, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

republika.rs, Pixabay

Kreće novčano kažnjavnje

Kazne: 

- U iznosu od 300.000 dinara kazniće se pravno lice.

- U iznosu od 150.000 dinara biće kažnjen preduzetnik.

- U iznosu od 50.000 dinara biće kažnjeno odgovorno lice u pravnom licu.

- U iznosu od 30.000 biće kažnjavani kovid redari, odnosno odgovorna lica za sprovođenje mera.

- U iznosu od 5.000 biće kažnjeno fizičko lice koje prekrši mere.

Dodaje se da digitalni zeleni sertifikat građani mogu imati na telefonu ili odštampan na papiru i on će se proveravati skeniranjem jedinstvenog QR koda koji svaki od njih poseduje.

printskrin/instagram

Tesrtiranje isključivo u državnim laboratorijama

Validne samo državne laboratorije

Vlada Srbije upozorava građane da se sva testiranja i provere nivoa antitela trenutno mogu raditi isključivo u državnim laboratorijama, koje su ovlašćene za to, i da ne nasedaju na pozive o testiranju ispred noćnih klubova i restorana, s obzirom na to da ti "testovi" nisu validni i da neće biti priznati prilikom provere kovid sertifikata.

Cilj uvođenja kovid sertifikata isključivo je zaštita zdravlja svih stanovnika, a ne novčano kažnjavanje građana i stoga se Vlada Srbije nada da će se građani i privrednici ponašati odgovorno, navodi se u saopštenju.

Vlada podseća da se kovid sertifikati već dugo primenjuju širom sveta u ugostiteljskim objektima i da će ta mera, kao i ostale epidemiološke mere, biti ukinuta kada stepen vakcinacije stanovništva dostigne zadovoljavajući nivo.

Komentari (1)

Loading
Sve je to super

25.10.2021 15:11

Ali testiranje u drzavnim laboratorijama?! Pa bolesni ljudi satima cekaju da ih testiraju, zar zdrav koji je dosao po nrgativan test da ceka sto godina sa bolesnima?!