DA LI NAKON ZAHLAĐENJA I KIŠE STIŽU SUNČANI DANI? Saznajte kakvo nas vreme čeka naredne nedelje!

Autor:

Vesti

23.10.2021

12:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski meteorolog Đorđe Đurić objavio je prognozu za narednu nedelju.

Republika

Foto: facebook.com/Djordje Djuric/pixabay.com

Đurić je najavio i novi topli talas usred jeseni, Ilustracija

Đurić je najavio i novi topli talas usred jeseni, sa temperaturama oko 20 stepeni Celzijusa.

Za vikend osetno hladnije, ali već od nedelje sunčano. Početkom sledeće sedmice mraz i košava, a krajem oktobra i početkom novembra natprosečno toplo, uz temperature preko 20°C – naveo je Đurić.

On je dodao da su prethodni dani protekli u Srbiji u znaku toplog vremena. Jutra su bila hladna i maglovita, a tokom dana sunčano i toplo. Maksimalna temperatura dostigla je u četvrtak u Srbiji i u Beogradu 24°C. Inače, pad vazdušnog pritiska, uvod je u promenu vremena. Nad severom Evropm nalazi se veoma snažan ciklon, a u sklopu njega sa severozapada Evrope preko Alpa i centralne Evrope premešta se i hladni front.

- Petak je već doneo promenu severnim predelima Srbije, naročito Vojvodini. Već od jutra na severu i severozapadu Srbije, tj. u većem delu Vojvodine je pretežno oblačno I svežije vreme sa kišom. U ostalim predelima Srbije je umereno do pretežno oblačno i suvo, a na jugu i istoku Srbije bilo je vedro. Zahvaljujući oblačnosti, severna polovina Srbije jutros je beležila temperature i do 15°C, u Beogradu je bilo 14°C, a vedro jutro na jugu i jugoistoku Srbije bilo je i hladno, pa je u Leskovcu bilo 4°C - objavio je Đurić na svojoj Fejsbuk stranici.

U subotu hladan front

Najavio je za vikend osetno hladnije, jer će sa severa doći do dodatnog prodora hladne vazdušne mase i to zato što će snažan ciklon sa severa Evrope, koji se danas svojim centrom premešta preko Skandinavije nastaviti put dalje na istok i u svom zadnjem delu spustiće hladnu vazdušnu masu daleko na jug.

– U subotu u Srbiji kišovito i hladno, na severu Vojvodine već od jutra suvo. Do kraja dana prestanak padavina u većini predela. Minimalna jutarnja temperatura biće od 8 do 10°C, a maksimalna dnevnaod 11 do 15°C, u Beogradu od 10 do 12°C. Dakle, već u subotu hladni front odmaći će još istočnije od našeg područja, a sa zapada i iz oblasti Alpa ojačaće snažan anticiklon, što će usloviti stabilizaciju vremena – naveo je srpski meteorolog.

 

 

U nedelju na severu Srbije sunčano, ujutro i uz slab mraz, naročito u Vojvodini. U južnim i centralnim predelima Srbije nakon oblačnog jutra, tokom dana sunčano. Vazdušni pritisak zbog blizine anticiklona biće veoma visok, a zbog suvog i stabilnog vremena i bez vetra, zagađenje će ponovo biti izraženo, naročito u jutarnjim i večernjim časovima i naročito na severu Srbije. Minimalna jutarnja temperatura biće u nedelju od 0°C na severu do 7°C na jugu i jugoistoku Srbije, a maksimalna dnevna od 11 do 15°C, u Beogradu do 13°C.

Prognoza za narednu nedelju

– Početkom sledeće sedmice centar anticiklona izmestiće se istočnije od našeg područja i nalaziće se iznad oblasti Karpata, Rumunije i Ukrajine. Istovremeno, slab ciklon formiraće se u Jonskom moru. Usled izraženog gradijenta zbog ova dva sistema, a kako će Srbija nalziti između ta dva sistema, u košavskom području i u Beogradu u ponedeljak i u utorak duvaće jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i u donjem Podunavlju sa olujnim udarima i do 100 km/h. Ipak, zbog preovlađujućeg uticaja anticklona i veoma visokog vazdušnog pritiska, u Srbiji će biti suvo, u ponedeljak i sunčano, ali ujutro ponegde uz slab mraz (minimalna temperatura od -3 do 3°C). Tokom dana toplije, maksimalna temperatura od 13 do 17°C, u Beogradu do 15°C –  najavio je Đurić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading