SPREMITE SE! Od večeras obavezne KOVID PROPUSNICE: Lokali koji ne poštuju meru biće ispražnjeni na 24 sata!

Autor: Republika

Vesti

23.10.2021

10:12

U skladu sa odlukom Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, od danas u 22 sata obavezno je posedovanje validne kovid propusnice za boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru.

republika.rs, Pixabay

Večeras od 22 sata obavezne kovid propusnice, Ilustracija

To se odnosi na sve ugostiteljske objekte i kovid propusnice biće od 22 sata obavezne u restoranima, kafićima, barovima i svim sličnim objektima.


Kontrola kovid propusnica počinje danas, a novčano kažnjavanje od ponedeljka.

Predsednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović izjavila je danas da će oko 2.400 inspektora svih 46 inspekcija kontrolisati kovid propusnice.


Obradović je za RTS izjavila da su sve inspekcije uključene u nadzor nad primenom obaveze da se u ugostiteljskim objektima mora imati kovid propusnica.

Printscreen/rts.rs

Obradović:Oko 2.400 inspektora kontrolisaće kovid propusnice

- Ono što jeste važno da naglasimo je da će večeras i tokom sutrašnje večeri biti savetodavni nadzor, a od ponedeljka postoji mogućnost kažnjavanja, odnosno pisanja prekršajnih naloga - istakla je Obradović.


Poručila je građanima da ne treba da se plaše i da ne postajemo policijska država.

Dodala je i da su u prethodna dva dana obavljene posebne edukacije za sve inspekcije i da neće biti dozvoljeno da u nadzor idu inspektori koji nisi vakcinisani.

- Sve ovo je samo korak dalje da bolje organizujemo život u ''novoj normalnosti" - rekla je ministarka Obradović i dodala da je vakcinisano od 60 do 70 odsto ljudi koji rade u inspekciji i komunalnoj miliciji.

Naglasila je da će inspekcijska kontrola biti samo supervizija, a da su organizatori i vlasnici ugostiteljskih objekata u obavezi da iskontrolišu svoje goste, odnosno da utvrde da li oni imaju kod sebe digitalni sertifikat.

Navela je da će lokal u kojem se ne poštuje ta mera morati da bude ispražnjen na 24 sata.

- Ako se narednog dana ponovi isti slučaj, naravno idemo dalje u rigorozniju meru - ide novčano kažnjavanje od 300.000 za pravna lica, nešto manje je za odgovorna lica i 5.000 dinara za građane koji se ne pridržavaju mera - rekla je Obradović.

Dodala je da je kontrola u svim mestima maksimalno pojačana, ali da će najjača kontrola biti u pet gradova - Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Subotici.

Obradovićeva je apelovala na svest građana da poštuju mere, da ne traže rupu u zakonu i nadzoru i pozvala ih da se vakcinišu.

Komentari (1)

Loading