GRAĐANI IMAJU DOSTA PITANJA O SERTIFIKATU: Sve o kovid propusnici!

Autor:

Vesti

21.10.2021

19:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za početak, pažnja inspekcije biće fokusirana na gazde lokala i redare, a ne na goste.

Republika

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ana Brnabić

Kontrola KOVID propusnica počinje od subote, ali novčanog kažnjavanja neće biti pre ponedeljka 25. oktobra, najavila je juče premijerka Ana Brnabić posle sastanaka s nadležnim službama.

Uprkos dodatnim pojašnjenjima o funkcionisanju novog režima mera, redakciji Srpskog telegrafa i portalu Republika tokom jučerašnjeg dana javili su se mnogi čitaoci kojima nije baš sve jasno. Jedno od najčešćih pitanja bilo je da li će gosti lokala plaćati kazne ukoliko ih inspekcija zatekne u kafani bez KOVID sertifikata. Zvaničnu informaciju o tome juče nismo uspeli da dobijemo, međutim, čini se da građani, bar u prvo vreme, mogu da budu bezbedni.

VIKEND-UIGRAVANJE

- Ova mera nije predviđena da bismo nekog kažnjavali i maltretirali, već da bi se sprečilo širenje virusa. Zato ćemo u početku, a nije isključeno da tako i ostane, pažnju usmeriti na vlasnike objekata i KOVID redare. A njihovo će biti da iskontrolišu goste. S druge strane, gosti će biti upozoravani i nalagaće im se da napuste lokal ukoliko je prošlo 22 sata, a nemaju validnu KOVID propusnicu - objasnio nam je nezvanično sagovornik iz jedne inspekcije.

Tokom vikenda inspektori će biti na terenu da bi zajedno sa ugostiteljima proverili u praksi kako funkcioniše sistem.

- Ova odluka je doneta iz razloga pružanja dodatnog vremena ugostiteljima da bi pronašli što bolji i efikasniji sistem organizacije i kontrole KOVID sertifikata. Cilj uvođenja propusnica je isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Srbije, a nikako novčano kažnjavanje građana - poručila je Brnabićeva.

Širi se zarazniji delta plus soj

U Rusiji i Austriji registovani su slučajevi novog soja korona virusa AY.4.2, podvrste delta soja, koja je nazvana delta plus. Ovaj soj otkriven je u Velikoj Britaniji i, kako su upozorili britanski naučnici, mogao bi da se širi od 10 do 15 procenata brže nego prethodni, što znači da je zarazniji od sada dominantnog delta soja koji hara svetom.

Ona je pojasnila da će sertifikati važiti uz ličnu kartu ili pasoš.

Podsećamo, KOVID propusnice mogu biti u papirnom ili elektronskom obliku (prvi se uzima u pošti, drugi preko portala eUprava) i sadržaće potvrdu da je osoba potpuno vakcinisana protiv koronavirusa ili je preležala infekciju u prethodnih 210 dana. Sertifikat će imati podatke i o primljenoj trećoj dozi cepiva, negativnom PCR testu ne starijem od 72 sata, odnosno antigenskom ne starijem od 48 sati. Takođe, priznavaće se i test kojim je utvrđeno da neko ima antitela ako je urađen u državnoj laboratoriji i nije stariji od tri meseca.

TRAŽILI SMO VIŠE

Propusnice je nemoguće falsifikovati niti zloupotrebiti jer će se kontrolom preko QR koda, koji već postoji u zdravstvenom sistemu za svakog pojedinca, znati da li je validan ili ne.

Epidemiolog i član kriznog štaba dr Predrag Kon pozdravio je uvođenje KOVID propusnica, ali smatra da to nije dovoljno.

- Nisam zadovoljan, ne zato što sam nezadovoljnik, kao čovek, već zato što mislim da ove mere neće biti dovoljne. Mi smo tražili da sve što nije neophodno bude zatvoreno posle 17 sati i da nakon tog vremena bude zabranjeno javno okupljanje - rekao je Kon.

Mlađi osnovci sigurno će ići u školu

Konačnu odluku o eventualnom prelasku na onlajn nastavu doneće krizni štab. Dok ne bude doneta takva odluka, tim za škole, kao i do sada, petkom će donositi odluku o modelima nastave u određenim lokalnim samoupravama, izjavio je ministar prosvete Branko Ružić.

On je naglasio da predškolci i osnovci od prvog do četvrtog razreda neće prelaziti na onlajn model nastave.

- To nismo uvodili ni kada nije bilo vakcina - obrazložio je Ružić.

Tromb može da ubije i dete

Smrt 16-godišnjeg dečaka u Kruševcu, zaraženog koronom, zabrinuo je pedijatre, koji upozoravaju da se gubi razlika između kliničke slike dece i odraslih.

- Verovalo se da deca ne mogu da imaju teže komplikacije, ali poslednji slučajevi su pokazali da i mališani, pa čak i bebe, mogu da završe na respiratoru. Nažalost, i kod dece je moguće da usled komplikacija s koronom dođe do zgrušavanja krvi i pojave tromba, što može dovesti do fatalnog ishoda ukoliko tromb pogodi vitalni organ, kao što je srce, ili zapuši trbušnu aortu - naveo je za naš list pedijatar dr Saša Milićević i posavetovao roditelje da prate simptome korone kod dece, da stalno proveravaju D-dimer i krvnu sliku da bi se videla moguća odstupanja.

NOVI KORONA BILANS

zaraženi 7.327

(418 manje nego dan ranije)

testirano 25.039

(55 više nego dan ranije)

umrlo 59

ukupno umrlo 9.331

na respiratoru 287

(14 više nego dan ranije)

hospitalizovano 6.711

(troje više nego dan ranije)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vuk

22.10.2021 08:49

Ovo su vrlo blage mere. Običan narod zbog korone i ne ide po kafanama ni danju.