ČUBRILO OTKRIO NAJNOVIJU DUGOROČNU PROGNOZU ZA SRBIJU: Evo kakav će biti NOVEMBAR i kada nam stiže SNEG!

Autor: Republika

Vesti

21.10.2021

08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lepo vreme možemo da očekujemo još danas, a od sutra stiže zahlađenje i padavine prognozira meteorolog Marko Čubrilo.

Foto: Tanjug/AP

Stiže zahlađenje u Srbiju, ilustracija

Meteorolog Marko Čubrilo objavio je najnoviju vremensku prognozu za kraj oktobra i novembar.

Još danas možemo uživati u sunčanom i toplom vremenu, jer dani koji su pred nama donose padavine i pad temperature.

- U noći ka petku i petak tokom dana hladan front će napredovati na jugoistok donoseći lokalnu pojavu kiše i ređih pljuskova uz okretanje vetr na severni smer i jače zahlađenje. Najviše kiše bi trebalo biti u zaleđu primorja, a najmanje nad istokom i severoistokom regiona gde će ponegde pasti ispod 5mm taloga. Dnevni maksimum u petak od oko +7 na zapadu do oko +20 na istoku gde će jače zahlađenje stići krajem dana - ističe Čubrilo.

Foto: twitter.com

Moguć sneg u noći ka suboti, ilustracija

STIŽE SNEG

U noći ka suboti nad središnjim i istočnim predelima oblačno uz kišu mestimično i sneg ponegde preko 1000mnv, na zapadu prestanak padavina.

U subotu će padavine polako prestati nad celim regionom osim na krajnjem jugu i jugoisotku gde bi se trebale zadržazi do posle podneva. Vetar severni, a dnevni maksimum od +8 do +13 stepeni Celzijusa. Na planinama preko 1000mvn biće snega.

U nedelju promenjljivo oblačno i suvo uz sunčane intervale ali dosta hladno. Jutro ponegde donosi prizeman mraz, posebno na zapadu regiona i minumum će se kretati od -1 na zapadu do oko +5 na jugu regiona, dok će dnevni maksimum biti od +7 do +14 stepeni Celzijusa.

Foto: Tanjug/TANJA VALIČ

Očekuju se i jaki udari vetra, ilustracija

VREMENSKA PROGNOZA ZA NAREDNU NEDELJU

Početak sledeće nedelje donosi još hladnije noći i minimumi bi se često kratali oko -1 stepen Celzijusa, posebno pri tlu. Dnevni maksimum bez veće promene u odnosu na vikend.

Od utorka do četvrtka se računa na nešto više oblačnosti pod uticajem ciklona nad Sicilijom ali će slabih padavina biti samo ponegde. Zadržaće se relativno hladno uz maksimume od +7 do +14 stepeni Celzijusa,a osećaju haldnoće će u tim danima u košavskom području doprineti i jak do olujan jugoistočni vetar.

Oko 29.10. se računa na jačanje anticiklona uz stabilizaciju i prestanak košave, dok bi zatim i otoplilo te bi sam kraj meseca mogao doneti temperature iznad proseka, ponegde i oko +17 stepeni Celzijusa.

IZGLEDI VREMENA ZA NOVEMBAR

Trenutno sve upućuje na to da će prvi deo novembra biti relativno topao, dok je neko konkretnije zahlađenje moguće posle 15.11. ili još verovatnije oko 20.11 - zaključio je Čubrilo.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading