ACA JE VEĆ BIO MODAR KAD JE DOŠLA HITNA! U Kruševcu od koronavirusa preminuo 16-godišnji dečak, očajna majka ne može da zaustavi suze

Autor:

Vesti

21.10.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dečak Aleksandar Cojić (16) preminuo je u svom domu u Kruševcu, gde se nalazio u izolaciji jer je bio pozitivan na koronavirus. Samo dva dana pre dečakove smrti preminuo je i njegov deda od posledica zaražavanja virusom KOVID-19, a pozitivni su i dečakov otac i starija sestra (21).

Republika

Foto: Privatna arhiva

Dečak preminuo od koronavirusa

Neutešna Aleksandrova majka Ružica ispričala je da je dečaka pronašla sestra.

- Ćerka me je u utorak rano ujutro samo pozvala i rekla da je sin pao iz kreveta i ležao nepomično. Pokušali smo da ga povratimo, nismo mogli. Već je imao modre usne kada je došla Hitna pomoć - navela je majka.

U školi nisu znali da je pozitivan

Direktorka Hemijsko-tehnološke škole, u koju je išao ovaj dečak, potvrdila je da informaciju o tome da je bio KOVID pozitivan nisu imali, osim činjenice da je boravio u samoizolaciji zbog bolesti u okviru porodice.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

U školi nisu znali da je bio zaražen

- Kako se nalazimo u izuzetno teškoj situaciji, gde su sva okupljanja zabranjena, to i mi, kao škola, donosimo odluku da neće biti grupnog okupljanja na sahrani. Minutom ćutanja u obe smene biće odata poslednja počast Aleksandru - navela je direktorka Verica Agatonović Malinović.

SVE BI POVRATIO

Prema njenim navodima, dečaku je nekoliko bilo muka i imao je poteškoće sa spavanjem.

Uvedene KOVID propusnice, u kafani posle 22 samo vakcinisani

Krizni štab je doneo odluku da od subote 23. oktobra posle 22 časa u ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru može da se boravi samo sa KOVID sertifikatom.

- To se odnosi na sve ugostiteljske objekte. KOVID propusnice obavezne su u restoranima, kafićima, barovima i svim sličnim objektima nakon 22 časa. To se odnosi i na svadbe, proslave - objavila je premijerka Ana Brnabić nakon sednice kriznog štaba.

Brnabićeva je rekla da je bilo problema i reakcija u vezi s fotografijama na KOVID propusnicama, tako da one neće imati fotografije, već će KOVID redari i druge ovlašćene osobe (inspektori, komunalni milicajci) moći da zatraže na uvid lični dokument sa fotografijom uz propusnicu. To se odnosi na ličnu kartu ili pasoš ili drugi zvanični dokument izdat od zvaničnog organa.

Svi detalji oko KOVID propusnica biće utvrđeni i usvojeni danas na redovnoj sednici Vlade.

- Ako treba veterinarska inspekcija, fitosanitarna i nuklearna inspekcija... Neka se uključe samo da iskontrolišemo da se postojeće mere poštuju. Nepoštovanje svi vide, ali niko ne reaguje - rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je situacija i dalje veoma loša po pitanju vakcinacije i da trenutno imamo vakcinisanih prvom dozom 2,946 miliona građana ili 54,6 odsto, revakcinisanih 2,834 miliona ili 52,5 odsto i trećom dozom 792.000 ili oko 15 odsto građana. Ovi procenti su niži ako gledamo uzrast od 12 godina.

- Za strance je potreban digitalni EU sertifikat ili sertifikat one zemlje s kojom Srbija ima potpisan ugovor o priznavanju sertifikata. Nadamo se da će ovo pospešiti vakcinaciju. Ovo je nama jedini način da pobedimo koronavirus - zaključila je Brnabićeva.

- Nakon što se moj muž zarazio testirali su se ćerka (21) i Aca. Oboje su bili pozitivni. Lekari su nam dali terapiju, ali on nije mogao ništa da proguta. Kako bi nešto uzeo, odmah bi povratio. Samo mi je govorio da mu je muka i da ne može da spava. Poslednja tri dana mu se javljala i temperatura i kašljao je - ispričala je Cojićeva.
Majka je potvrdila da je dečak bio potpuno zdrav i da bi obdukcija trebalo da rasvetli uzrok smrti.

Šta treba da znate o sertifikatima

Foto: printscreen

Šta piše u kovid sertifikatu

- KOVID propusnice su u papirnom ili elektronskom obliku. One u sebi sadrže potvrdu da je osoba potpuno vakcinisana protiv virusa korona ili da ga je preležala   
- U elektronskom obliku vadi se preko portala eUprava, elektronski je pečatirana i, kao takva, ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena
- U papirnom obliku može se dobiti u svakoj pošti
- Sertifikat sadrži potvrdu o primljenoj drugoj vakcini u periodu do sedam meseci - 210 dana, potvrdu o primljenoj trećoj dozi posle najviše sedam meseci od druge. Takođe, tu su i podaci ako imate negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test ne stariji od 48 sati. Konačno, u sertifikatu će se naći i podatak da ste preležali KOVID-19 u prethodnih 210 dana

- Dete je bilo zdravo. Čekamo obdukciju - navela je Ružica, dodajući da su, osim nje, i ostali ukućani u lošem stanju, dok sestra pokojnog Aleksandra mora da primi infuziju.
Aleksandar je bio u samoizolaciji od 12. oktobra, kada je potvrđeno da otac ima koronu. Četiri dana kasnije i njegov test je bio pozitivan.

U Hemijsko-tehnološkoj školi, u koju je išao ovaj mladić, svi su u šoku. Kao, uostalom, i ceo Kruševac, budući da meštani ne mogu da veruju da je jedan mlad život ovako iznenadno okončan.

Kod pušača 80% veći rizik da završe u bolnici

Istraživanje stručnjaka sa Oksforda pokazalo je da pušači imaju 80% veću šansu u odnosu na nepušače da završe na bolničkom lečenju ukoliko se zaraze koronavirusom, a takođe kod njih je veća i šansa da od posledica KOVID-19 umru.

Do sada su bile oprečne informacije o tome u kojoj meri pušenje utiče na zaražavanje, ali uzevši u obzir ovo istraživanje, koje je uključilo 412.469 ispitanika, dokazano je da u poređenju s onima koji nikad nisu pušili, kod sadašnjih pušača rizik od hospitalizacije zbog KOVID 80% veći.

Studija je pokazala i da količina popušenih cigareta tokom dana utiče na verovatnoću smrtnog ishoda, pa osobe koje puše od jedne do devet cigareta imaju dvostruko veću verovatnoću da će umreti od korone u odnosu na nepušače, a kod onih koji puše od 10 do 19 cigareta verovatnoća je čak šest puta veća.

Republika

Foto: Photo by Hosein Emrani on Unsplash

Pušači u većem riziku da završe u bolnici

- Rezultati istraživanja idu u prilog uzročno posledičnoj vezi između pušenja i rizika od razvoja teškog oblika - naveli su autori studije.

Primarijus dr Petar Borović za Srpski telegraf objašnjava na koji način pušenje utiče na povećanje rizika od hospitalizacije.

- Pušači ošetućuju ceo organizam, istovremeno obarajući imuni sistem i smanjuju efekat odbrambenih snaga, tj. vakcine. Kod svih pušača na svetu pluća su prva na udaru, 7.600 duvanskih komponenti ulazi u pluća i polako ih razara, s druge strane, u plućima postoje specijalne ćelije imuniteta, ali ih duvanski otrovi oštećuju i u zavisnosti od dužine staža oštećenja, da tako kažem, bivaju sve veća i veća. Ono što je posebno važno jeste da u disajnim putevima čoveka iznutra postoje mali ćelijski izraštaji, cilije, koje sve što od štetnih materija uđe u pluća vrate nazad i mi to iskašljemo. Kad neko zapali cigaretu, blokira cilije od 25 do 45 minuta i sve štetne materije nekotrolisano idu dalje u krvotok - navodi Borović.

UMRLI BLIZANCI

Iz Zavoda za javno zdravlje Kruševac za Srpski telegraf potvrđuju da je dečak bio pozitivan na koronavirus.

U Hitnoj pomoći koja ga je primila, kažu da nikakve informacije o uzroku smrti nemaju. Još je sve pod velom misterije, budući da se radi o mladom životu i da su od momenta kada mu je potvrđeno prisustvo koronavirusa u organizmu do momenta smrti prošla svega tri dana.

Svi đaci na onlajnu već od ponedeljka?

Nakon uvođenja KOVID propusnica prva sledeća mera biće potpun prelazak na onlajn nastavu, navodi član kriznog štaba epidemiolog Branislav Tiodorović i dodaje da se nada da će se taj prelazak na onlajn nastavu dogoditi već u ponedeljak.

Republika

Foto: ST/A. NALBANTJAN

Branislav Tiodorović

- Svi su radili postepeno i tako postigli najbolji uspeh. Počinje se s onim za šta se smatra da će morati da se sprovede i da će biti dobro sprovedeno, a iza toga sledi postepeno proširenje na sve. Moramo to da uradimo jer je vrag odneo šalu. Mnogo je obolelih, mnogo umrlih, ovo moramo da presečemo - rekao je Tiodorović i dodao:

- Upravo se radi procena, tu odluku će najverovatnije doneti tim za implementaciju, u kom sede predstavnici Ministarstva prosvete i Instituta "Batut". Kako sada stvari stoje, verovatno ćemo kompletno preći na onlajn. Tim će na osnovu direktnih podataka sa terena, iz škola, doneti predlog mera. Nadam se da će se prelazak na onlajn nastavu dogoditi već u ponedeljak 25. oktobra.

- Ekipa Hitne pomoći je po pozivu došla na adresu, gde smo samo mogli da konstatujemo smrt dečaka - navode za naš list.

NOVI BILANS KORONE

zaraženo 7.745
(81 više nego dan ranije)
testirano 24.984
(355 manje nego dan ranije)
umrlo 58
ukupno umrlo 9.272
na respiratoru 273
(jedan manje nego dan ranije)
hospitalizovano 6.708
(29 više nego dan ranije)

Koliko su cele porodice u opasnosti od ovog opakog virusa, pokazuje i smrt blizanaca Miroslava i Ljubomira Živkovića (59), poznatih šahista. Blizanci su bili smešteni u KOVID bolnici u Batajnici, a bolest ih je pokosila za nedelju dana, kao i njihovu majku.

- Ljuba je preminuo 10. oktobra, a Mića prošlog četvrtka. Poslednju smo sahranili njihovu majku Cvetu - ispričao je otac Borislav.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading