SRPKINJA KOJA JE LEČILA GADAFIJA DALA ČITULJU NEKADAŠNJEM LIBIJSKOM VOĐI! Prošlo je 10 godina od njegove brutalne smrti (FOTO)

Autor: Republika

Vesti

20.10.2021

09:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas se navršava 10 godina od brutalnog ubistva libijskog vođe Moamera Gadafija, a godišnjice se i ove godine setila Nada Sekulić, nekada glavna medicinska sestra u bolnici "Ajda" u Tripoliju u kojoj su se lečili samo pukovnik, članovi njegove porodice i porodica četiri najbliža saradnika.

Republika

Foto: printskrin

Čitulja Gadafiju

- Na današnji dan pre deset godina brutalno je ubijen Moamer el Gadafi, predsednik Velike socijalističke Narodne Libijske Arapske DŽamahirije Libije. Bio je veliki vođa svog naroda i još veći čovek. Večna ti slava, predsedniče, počivaj u miru - navodi se u čitulji koju su potpisali Nada i Đuro Sekulić.

Nada Sekulić je bila deo medicinskog tima koji je svakodnevno bio sa Gadafijem neprekidno dve godine. Nakon smrti dva člana najuže porodice odlučila je da 1985. godine preko Zavoda za tehničku saradnju sa prijateljskim nesvrstanim zemljama ode na privremeni rad u Libiju, a raspoređena je u bolnici u Bengaziju.

Foto: printskrin

Nada i Đuro Sekulić čuvaju Gadafija od zaborava

Posle nepuna dva meseca saopšteno joj je da je odlučeno da bude deo Gadafijevog medicinskog tima. Sve vreme američkog bombardovanja Libije 1986. godine, bila je uz Gadafija, iako su mnogobrojni službenici i lekari napuštali Libiju. Nada je ostala narednih godinu i po i zato je odlikovana libijskom Zlatnom medaljom zasluga za narod prvog stepena.

Moamer el Gadafi brutalno je ubijen pošto je prethodno svirepo mučen od strane pobunjenika u Libiji.

Libija, nekada jedna od najbogatijih afričkih zemalja, razorena je u krvavom ratu koji su izazvale zapadne sile, podržavajući pobunjenike koji su hteli nasilno da svrgnu Gadafija sa vlasti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading