POSLEDNJI TALAS KORONE UDARIO NA POPULACIJU NAJMLAĐIH: I bebe od mesec dana moraju na KISEONIK

Autor:

Vesti

19.10.2021

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

One nisu mnogo loše, ali je tako maloj deci potrebna kiseonična potpora i svaki simptom se vrlo ozbiljno tretira.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Poslednji talas korone udario je na populaciju dece. Gotovo da nema porodice u kojoj bar jedno dete nije zaraženo, raste broj najmlađih na bolničkom lečenju, a neretko i novorođenčad završe na terapiji kiseonikom.

OZBILJAN TRETMAN

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar otkrio je da su dve bebe inficirane koronom na kiseoniku u UKC Kragujevac i još jedna u Nišu na kiseoniku. Kada se tome doda činjenica da je šestomesečna beba prikačena na respirator u Institutu za majku i dete, jasno je da koronavirus više ne bira.

Kako ističe dr Olivera Ostojić, načelnica Dečje klinike KBC "Dragiša Mišović", u poslednjem talasu, negde od polovine avgusta, među pacijentima dominiraju najmlađe bebe, stare svega mesec dana, a nije reč o deci koju su rodile KOVID pozitivne majke.

- One su napustile porodilište, ali su brzo vraćene u bolnicu jer su ih majke zarazile, pa to treba da bude apel da se one pridržavaju epidemioloških mera, pogotovo u tim prvim danima kada su bebe najosetljivije. Te bebe nisu bile mnogo loše, dovođene su s temperaturom, manje-više blagom respiratornom simptomatologijom, odbijanjem obroka, međutim, kod njih se svaki simptom tretira vrlo ozbiljno. Tako maloj deci je potrebna i kiseonična potpora, i to nije nikakva retkost, reč je o malim protocima. Ipak, imali smo jedan ozbiljniji slučaj, jedna beba je preksinoć prebačena od nas u Tiršovu - navodi dr Ostojić.

Republika

Foto: printscreen/TV Happy

 

Sve bliže KOVID propusnice

Za sutra u 11 časova zakazana je sednica kriznog štaba, na kojoj će ponovo biti razmatrano uvođenje KOVID propusnica, a tražiće se i zatvaranje na deset dana.

- Medicinski deo kriznog štaba će tražiti da bude otvoreno samo ono što je vitalno i esencijalno i da zatvaranje traje deset dana, kao i da se javno okupljanje ograniči na pet osoba - kaže epidemiolog Predrag Kon.

NEPROMENJENO STANJE

Kako je navela, za razliku od prethodnih talasa epidemije, sada i deca sve češće imaju upale pluća izazvane KOVID.

Inače, zdravstveno stanje bebe i dvoje tinejdžera od 15 i 17 godina koji su zbog koronavirusa na kiseoniku u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu i dalje je isto. Zamenik direktora instituta prof. dr Vladislav Vukomanović, pedijatar-kardiolog, kaže da su deca i dalje na respiratoru.

NOVI BILANS KORONE

zaraženo 7.664

(1.203 više nego dan ranije)

testirano 25.339

(4.487 više nego dan ranije)

umrlo  57

ukupno umrlo 9.214

na respiratoru 274

(petoro manje nego dan ranije)

hospitalizovano 6.679

(43 više nego dan ranije)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading