KOD BELE PALANKE NALAZI SE SVETO DRVO: Meštani strahuju od PROKLETSTVA, a OVO niko ne sme ni da pokuša!

Autor:

Vesti

19.10.2021

21:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U selu kod Bele Palanke postoji hrast za koji meštani tvrde da je sveto drvo i zato se prema njemu ophode na specifičan način.

Republika

Foto: pixabay.com

Prema hrastu se odnose sa velikim poštovanjem, Ilustracija

Zavetni hrast u selu Divljana smatra se za najstariji je živi stvor na Balkanu. U vom selu kod Bele Palanke zasadili su podanici makedonskog cara Samuila, koji je živeo od 958. do 1014. godine.

Meštani navode da je ovo drvo velika atrakcija, ali i da je sveto, pa se stoga prema njemu odnose sa velikim poštovanjem.

Hrast ima tri metra u prečniku, a nalazi se na crkvenoj zemlji. Sa gornje strane stablo je zdravo, ali je interesantno da je sa donje strane zapravo šuplje toliko da u šupljinu mogu stati sto i dve stolice.

Zbog fascinantne šupljine stablo sa donje strane izgleda kao pećina.

Tu se nekada, do pre desetak godina donosila litija, slavila se Sveta Trojica, igralo se kolo, slavilo se, veselilo se, ali je to ostalo samo u sećanju, jer se više to ne praktikuje.

Na svega desetak metara od hrasta starog 1.026 godine nalazi se još jedan hrast, star više od 500 godina, ispod koga se nalazi izvor veoma jake bioenergije koji, po pričama meštana, pomaže u lečenju raznih bolesti.

Zavetni hrastovi u ovom delu Srbije predstavljaju velike svetinje. Ljudi koji žive u njihovoj okolini ne smeju ni granu da polome zbog, kako kažu, straha od prokletstva. Međutim, ni ovaj hrast nije ostao "imun" na tragače za zlatom koji su u više navrata kopali rupe u okolini hrasta tražeći zlato.

Među tragačima se veruje da zavetni hrastovi zapravo predstavljaju, zbog svoje dugovečnosti, odličan "signal" da se ili ispod njega ili u neposrednoj okolini nalazi zakopano blago iz vremena Turaka, čiji su karavani sa zaplenjenim zlatom od naroda prolazili ovim prostorima na putu ka Istanbulu, preneo je Mondo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading