MILOŠEVIĆ, KARADŽIĆ I MLADIĆ 1995. GODINE BILI POD PSHIOLOŠKIM SKENEROM CIA: Jedan označen kao "Nije Napoleon" ali najiskreniji od sve trojice

Autor: Republika

Vesti

19.10.2021

11:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski nacionalisti različitog stepena, ali spremni da se prilagode kada njihov položaj dođe u opasnost.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Milošević, Mladić i Karadžić bili pod pshološkim okom CIA

Ovako je američka bezbednosna agencija CIA još 5. septembra 1995. procenila psihološke profile ličnosti Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića u dosijeima koji su nedavno “otpakovani”, a tiču se vodećih političkih figura u minulom ratu u BiH.

Kao primer njihovog navodnog kameleonizma, papiri CIA navode da je Mladić promenio taktiku kada se suočio sa kredibilnom vojnom pretnjom NATO, dok se Miloševiću pripisuje uvođenje sankcija koje su ga, kako ovde stoji, omekšale.

TAKTIČAR U ODRŽAVANJU MOĆI

Od sve trojice lidera, CIA se u najmanjoj meri bavi procenom profila Slobodana Miloševića, više navodeći detalje njegovog uspona kao lidera Srbije i Jugoslavije tokom prve polovine 90-ih, uz tumačenja konkretnih poteza koji su mogli da približe sliku tada aktuelne situacije. Podseća se u tom izveštaju na mišljenje doušnika iz Beograda, koji kaže da je Milošević usvojio taktički pristup koji je posvećen održavanju baze njegove moći u Beogradu, bez obzira na to koliko će to koštati ostale Srbe.

U ovoj analizi se ističe da će Milošević u zamenu za ukidanje sankcija istrpeti mnogo štošta nauštrb Srba van Srbije, za šta se navodi primer Republike Srpske Krajine, čiji se pad naziva “najznačajnijim srpskim porazom nakon što je nemački Vermaht pregazio Jugoslaviju 1941”.

ULOGA ŽIVOTA

Deo psihološke procene vezane za lidera Srba u BiH Radovana Karadžića naslovljen je rečima “Uloga njegovog života”.

– Karadžić je, kao i mnogi Srbi, prožet snažnim osećanjem žrtve. Osnivača Srpske demokratske stranke 1990. godine verovatno je u početku motivisala uočena potreba da se zaštite Srbi u Bosni i Hercegovini kada je federalna Jugoslavija počela da se raspada. Kako je njegova baza moći rasla uz pomoć Vojske bosanskih Srba, ali i uz izveštaje o ratnom profiterstvu i korupciji, i njegov osećaj sopstvene važnosti i veličine gotovo je isto tako rastao – stoji u dosijeu CIA o Karadžiću.

Nema sumnje da on, kako se dalje navodi, uživa u svetlosti reflektora kao vođa Srba iz BiH i sagovornik u međunarodnim pregovorima.

Isto tako, on bi nerado video priključenje teritorije bosanskih Srba Srbiji, jer bi velika Srbija umanjila njegovu ulogu – ističe se u ovom izveštaju, u kome su neki delovi rečenica izbrisani kako bi se zaštitila privatnost agenta CIA koji je davao procene.

Navodi se još i da bi Karadžić, isto kao i Milošević, reagovao na ono što bi ugrožavalo njegovu poziciju srpskog vođe.

Uprkos tome što se identifikovao sa srpskim mučeništvom, nema izveštaja koji ukazuju na to da je Karadžić spreman da se povuče zbog toga – zaključuje se u spisu poverljivih informacija o ličnosti prvog predsednika Republike Srpske.

NIJE NAPOLEON

Deo spisa koji portretiše Ratka Mladića naslovljen je sa “Nije Napoleon”, u kome se on kvalifikuje kao “najiskreniji vernik od sve trojice”.

Prema medijskim izveštajima, on na bosanski sukob gleda kao na zaveru Zapada da iskoreni Srbe, pa zato veruje da je njegova sveta dužnost da brani svoj narod – kaže se u uvidu CIA u Mladićevu psihu.

Ovde CIA ostavlja primer njegove izjave da su srpske granice iscrtane krvlju, te da je srpski cilj ujedinjenje srpskih teritorija u BiH i Hrvatskoj.

Mladićevo prisustvo na ratištu, zajedno sa primetnim vojnim sposobnostima, učinilo ga je pravim herojem za obične Srbe. Iako ne želi političku ulogu u sukobu, njegovi česti sastanci sa Miloševićem u Beogradu, kao i sa komandantom UN snaga Rupertom Smitom i EU izaslanikom Karlom Biltom, govore da je on spreman da bude vodeći sagovornik ispred srpske strane – piše u Mladićevom dosijeu CIA.

Sledeći izveštaj, poslat 6. septembra 1995, u potpunosti se bavi samo ličnošću Ratka Mladića.

Školovan po doktrinama JNA znači braniti se od svakog napadača i kad je nadjačan brojem i oružjem, prihvatiti žrtve onoliko koliko je moguće, nastaviti pružati otpor i u planinama ukoliko je potrebno i koliko god je moguće. Smatra da je opravdano sve što je potrebno da bi zaštitio svoj narod, pa i uzimanje talaca i pravljenje živog štita. Snažno je identifikovan sa time da su Srbi istorijske žrtve progona i nepravde. On nastoji da bude u položaju iz kog aktivno kontroliše situaciju. Opire se bilo kakvim pritiscima koji dolaze spolja. Nije iznenađen NATO napadima, vidi ih kao nastavak zapadnog nerazumevanja i nepravednog kažnjavanja Srba. Ne prihvata ustupke sve dok se ne uveri da će mu NATO napadi naneti veću štetu nego što može da podnese – tvrdi CIA.

(Republika/Objektiv)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stojan

20.10.2021 07:43

Gledao sam na TV kako su pokusavali da slome Milosevica ili bar da mu pronadju slabu tacku. Najbolje psihologe su angazovali godinama i nisu uspeli.