SRBIJA NABAVLJA NOVI LEK PROTIV KORONE: Smanjuje SMRTNOST za oko 50 odsto, pokazao IZUZETNE rezultate u kliničkim istraživanjima!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

18.10.2021

10:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je sa MSD potpisala ugovor o nabavci Molnupiravira, najnovijeg leka protiv kovida-19, koji je pokazao smanjenje rizika od hospitalizacije ili smrtnog ishoda za gotovo 50 odsto, navodi se u saopštenju te kompanije.

Republika

Foto: Tanjug

Foto: Ilustracija

Molnupiravir treba da služi kao oralna antivirusna terapija za lečenje blage i umerene kovid infekcije kod odraslih.

Direktor MSD za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Crnu Goru Nebojša Škuljec kaže da se pomažući pacijentima u lečenju ranih faza bolesti, može preokrenuti tok pandemije.

MSD je saopštio da je počeo proizvodnju leka na sopstveni rizik, odnosno bez prethodnih regulatornih odobrenja, ali i da očekuje da do kraja godine proizvede 10 miliona terapijskih protokola, kao i povećanje proizvodnje tokom 2022.

Prema rečima Škuljeca, ta kompanija ima dugu tradiciju u istraživanju zaraznih bolesti i posvećena je brzom odgovoru na kovid-19 pandemiju.

Pored razvoja Molnupiravira, MSD, navodi se, doprinosi pandemijskom odgovoru kroz saradnju sa kompanijom "Johnson & Johnson" u podršci proizvodnji i snabdevanju vakcinama.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u petak da će Srbija uz Ameriku biti prva koja će imati MSD lekove.

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

Sanja Radojević Škodrić

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić rekla je za Tanjug da je lek u kliničkim studijama pokazao izuzetne rezultate.

Dodala je da treba da se registruje do kraja godine kod američke, a zatim i evropske agencije.

- Odmah nakon registracije, zemlje koje su potpisale ugovor dobiće ovaj lek. Zemlje koje su potpisale ugovore su se obezbedile ne samo prve da dobiju lek, nego da dobiju i količine koje su potrebne za građane - rekla je Radojević Škodrić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading