REŠENA DILEMA: Da li istovremeno možemo primiti vakcinu protiv korone i protiv gripa

Autor: Republika

Vesti

16.10.2021

10:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre nekoliko dana u Srbiji je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa. U vreme pandemije koronavirusa mnogi ljudi se pitaju da li vakcinu protiv gripa i cepivo protiv kovida mogu primiti istovremeno.

Foto: Tanjug

 

Redovna vakcinacija protiv sezonskog gripa počela je zvanično 11. oktobra 2021 godine, i to vakcinom instituta "Torlak". Sve osobe koje su u posebnom riziku, imaju hronična oboljenja, osobe koje su na terapiji malignih bolesti i koje imaju bilo koje druge hronične zdravstvene tegobe, trebalo bi da prime vakcinu protiv sezonskog gripa.

Zbog vakcinacije protiv korone koja je u toku, mnogi građani izrazili su zabrinutost da li i cepivo protiv gripa mogu primiti u isto vreme.

Foto: pixabay.com

 

Ko treba da se vakciniše

Vakcinacija protiv gripa preporučuje se trudnicama i starijima od šest meseci života koji imaju hronične poremećaje plućnog i kardiovaskularnog sistema, metaboličke poremećaje, bubrežna oboljenja...


Takođe, namenjena je i pacijentima sa hroničnim neurološkim poremećajima, oslabljenim imunim sistemom, kao i sa malignim oboljenjima.

Vakcinacija protiv gripa preporučuje se i osobama smeštenim i zaposlenim u gerontološkim centrima, socijalno-zdravstvenim ustanovama, kao i zdravstvenim radnicima.

Iz Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" kažu da vакcinа prоtiv gripа mоžе sе dаti istоvrеmеnо sа vакcinоm prоtiv kovida, pri čеmu sе vакcinе dајu u različite ruke.

- Vakcine se mogu primiti istog dana, u različite ruke, u jednoj ruci vakcina protiv gripa, u drugu protiv kovida - kazala je dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" .

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

 

Velike doze vakcina na raspolaganju

Trenutno na raspolaganju 100.000 doza doza vakcina protiv sezonskog griipa instituta "Torlak“" ali se veoma brzo očekuje isporuka 470.000 doza četvorovalentne vakcine, a potom još 100.000 doza "torvaks flu" vakcine.

Laboratorijski virus gripa još nije potvrđen u Srbiji.

U vakcinama se nalaze oni sojevi koji su i prethodnih godina bili korišćeni ali po preporuci SZO koja je odobrena za korišćenje u ovoj sezoni. To se radi na osnovu zastupljenosti sojeva vakcina na severnoj hemisferi za prethodnu sezonu. Radi se o dva tipa virusa A i dva tipa virusa B. 

Dr Jovanović ističe da je zaštita od virusa gripa i u ovoj sezoni od velikog značaja s obzirom na komplikacije koje se mogu javiti ako se udruženo jave virus gripa i kovida.

Foto: prinstkrin

dr Verica Jovanović poziva građane da se vakcinišu protiv gripa i korone

- Osobe koje se još nisu vakcinisale protiv kovida to mogu uraditi, a osobe kod kojih je prošlo šest meseci od revakcinacije mogu da prime treću dozu - kazala je ona.

Dr Jovanović apeluje da se cepivo protiv gripa primi što pre zato što je period stvaranja imuniteta dve do tri nedelje posle primanja vakcine.

Foto: pixabay.com

 

Simptomi gripa

-  povišena temperatura, umor, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima.

- zapušen nos, bolovi u grlu i suvi kašalj.

- mučnina, gubitak apetita, povraćanje, dijareja.

Često se dešava da neki pacijenti imaju toliku bol u mišićima i osećaju slabost da ne mogu iz kreveta da ustanu i zbog toga se kaže da "grip obara s nogu".

Tegobe izazvane gripom mogu trajati i nekoliko nedelja. 

Građani koji žele da prime vakcinu protiv sezonskog gripa treba da se obrate svom Domu zdravlje.

Foto: Tanjug/AP

 

Simptomi korone

- povišena telesna temperatura,

- bol u grlu,

- suv kašalj,

- otežano disanje,

- bol u mišićima,

- gubitak čula ukusa i mirisa,

- umor, 

- dijareja

Navedeni simptomi su oni koji se najčeše javljaju, ali ne moraju uvek svi biti ispoljeni. Međutim oni ne moraju nužno biti znak da ste se zarazili koronom, ipak ukoliko osetite bilo koje od ovih simptoma preporuka lekara je da se odmah javite u kovid ambulantu kako bi se ustanovila dijagnoza.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading