SANACIJA DEPONIJE U TRSTENIKU! Irena Vujović objasnila šta je glavni zadatak!

Autor:

Vesti

15.10.2021

10:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas sa predsednicom opštine Trstenik Milenom Turk početak radova na sanaciji i rekultivaciji nesanitarne deponije u Osaonici, na kojoj je više od 30 godina nepravilno odlagan otpad.

Republika

Foto: Republika.rs

Milena Turk i Irena Vujović na deponiji u Trsteniku

 

- U ovoj fazi će biti sanirano dve trećine tela deponije, dok će na preostalom deponijskom prostoru biti urađena sanitarna kaseta kako bi se otpad propisno odlagao, dok se ne steknu uslovi da se Trstenik priključi regionalnoj deponiji u Kraljevu. Za ovu namenu iz budžeta Ministarstva ove godine smo izdvojili 66 miliona dinara - rekla je Vujović

Ministarka je dodala da će se izgradnjom modernog Centra za upravljanje otpadom u Kraljevu, u koji će se odvoziti otpad sa teritorije nekoliko lokalnih samouprava, uključujući i Trstenik, deponija u Osaonici moći u potpunosti da se zatvori. 

- Sanacija gradskih nesanitarnih deponija, uklanjanje divljih deponija i istorijskog otpada, jedan je od glavnih zadataka. Mi danas radimo ono što niko pre nas 30 i više godina nije radio i već možemo da vidimo prve rezultate. Tokom ove godine rešili smo problem deponije Stanjevine u Prijepolju koja je sanirana i rekultivisana, saniramo deponiju Prelići u Čačku, a pored Trstenika, odvojena su sredstva i za nesanitarne deponije u Bečeju i Bogatiću. Krajnji cilj je da se kroz izgradnju zelene infrastrukture, regionalnih i reciklažnih centara, na čemu uveliko radimo, otpad u Srbiji tretira po najvišim standardima - rekla je Vujović.

Republika

Foto: Republika.rs

 

 

Prema njenim rečima, izuzetno je važno da se u svakoj lokalnoj samoupravi u Srbiji realizuju zeleni projekti, a pohvalno je, kako dodaje, što mnoge i same odvajaju sredstva za zelene projekte.

- Pozivam lokalne samouprave da nastave da prate konkurse i više koriste podršku Ministarstva. Opština Trstenik je ove godine dobila sredstva na javnom konkursu za projekat pošumljavanja, a rezultat toga je hiljadu novih sadnica na teritoriji opštine. Čestitam predsednici Mileni Turk i njenom timu što su kandidovali kvalitetne projekte čija realizacija doprinosi kvalitetnijem životu građana - rekla je Vujović.

Povodom Dana opštine Trstenik, ministarka Vujović je zajedno sa predsednicom opštine posadila i nove sadnice u parku ispred zgrade opštine. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading