SVE VIŠE ŽENA U SRBIJI KOJE U PEDESETIM PA I ŠEZDESETIM POSTAJU MAJKE! Ono što je do skoro bilo NEZAMISLIVO, sada se dešava zahvaljujući samo JEDNOJ STVARI!

Autor:

Vesti

15.10.2021

12:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji je u poslednjih 20 godina zabeleženo rađanje velikog broja dece, koje su majke rodile u kasnim pedesetim pa čak i u šezdesetim godinama, što je devedesetih, a da ne pričamo ranijih godina, bilo nezamislivo.

Foto: Printskrin

Snežana Rakić kaže da trudnoća u poznim godinama je rizična po ženu

Samo u GAK Narodni front u Beogradu, od 2014. do 2018. godine rođeno je oko 300 takvih beba, a na nivou cele države od početka 21 veka, pretpostavka je, bar deset puta više.

Vesti o dolasku na svet ovih mališana, koje su majke rodile u godinama kada najveći broj njihovih vršnjakinja neretko postaju bake, obično su izazivale oduševljenje srpske javnosti, o trudnoćama ovih žena pisalo se kao o velikim "prirodnim čudima", a bebe nazivane pravim božijim darovima.

Međutim, načelnica porodilišta u GAK "Narodni front" Snežana Rakić kaže da nisu u pitanju nikakva čuda prirode, već su sva ta deca nastala vantelesnom oplodnjom i to najčešće zahvaljujući doniranim jajnim ćelijama.

- Da se razumemo, verovatnoća da žena prirodnim putem zatrudni posle 45. godine je gotovo nikakva, a vantelesnom oplodnjom sopstvene jajne ćelije, veoma mala. Jednostavno, reproduktivna moć žene najveća je od 20 do 30 godine, i što više vreme prolazi ona slabi i gasi se u pedesetim...Mi smo za potrebe jedne studije od 2014. do 2018. godine pratili trudnoće žena starijih od 45 godina... Sve su one, njih oko 300 uspele da ostvare trudnoću zahvaljujući doniranim jajnim ćelijama, a kod 40 odsto njih bila je donirana i sperma. To se uglavnom radilo na klinikama u Pragu i zemljama u okruženju, a taj proces je kod nekih od njih urađen i kod nas - priča Snežana Rakić.

O ovom nazovimo "trendom" rađanja dece u godinama,  naročito je počelo u medijima da se piše 2014. godine, kada je kao bomba odjeknula vest da je Ljubinka M. iz Smedereva rodila dečaka u svojoj 62. godini. Onda su se ređale priče o glumici Ljiljani Jakšić koja je majka postala u 52. godini, pa Novopazarki Atifi Ljajić koja je ćerku rodila sa 59 godina...

Snežana Rakić ističe da je studija pokazala da su ovakve trudnoće bile izuzetno rizične i po majku i po bebe, što je retkost kod mlađih trudnica koje su začele prirodnim putem.

- Samo 14 odsto ovih žena nisu imale neke propratne tegobe. Uglavnom su sve muku mučile sa hipertenzijom, dijabetisom i prevremnim porađajem. Bebe su sve uglavnom, bogu hvala, bile zdrave, ali neretko prevremeno porađene zbog ovih zdravtsvenih problema majki. Dosta tih žena sa bolestima, koje su im se javile u trudnoći, i posle nje nastavile su sa njima da žive. Jednostavno, nije prirodno da se u tim godinama deca rađaju i njima su se javile bolesti koje u tim godinama većinu nas i stignu, a trudnoća je samo dodatni rizik da se one pogoršaju...

Snežana Rakić ističe da je poslednje dve godine je broj trudnica preko 50 godina u padu.

- Nije samo korona tome doprinela i nemogućnost da se putuje u eminentne klinike koje to rade, već sada i postoji preporuka da se vantelesna oplodnja ograniči na 49 godina, prevashodno iz etičkih razloga. Najpre da se ne bi ugrožavali životi tih žena, a i uvek se postavlja pitanje, kad se deca rode u tim godina, koliko neko može efikasno da odigra roditeljsku ulogu - završava Snežana Rakić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading