NAČELNICA NARODNOG FRONTA APELUJE: Trudnice bi trebalo da se vakcinišu u prvom trimestru!

Autor: Republika

Vesti

09.10.2021

08:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trudnice se mogu vakcinisati protiv Kovid-19 u prvom trimestru trudnoće i što je trudnoća starija, veći je rizik od infekcije i razvoja teže kliničke slike, rekla je danas Ana Mitrović, načelnica bolnice u "Narodnom frontu".

Foto: Ilustracija: Republika.rs, Pixabay

Preporuka je da se trudnice vakcinišu u prvom trimestru

Ona je za Dnevnik RTS-a rekla da "različite informacije na različitim mestima dostupne opštoj populaciji a posebno grupi kao što su trudnice, svaka dilema, nejasnoća i naše dvoumljenje pravi kod njih dodatan strah i dilemu da li treba da se vakcinišu ili ne".

Doktorka je rekla da se njeno iskustvo do sada sa vakcinisanim trudnicama uklapa u preporuke dobijene sa Rojal koledža iz Engleske i Američkog koledža za ginekologiju.

- Te smernice smo od početka pratili, koje kažu da treba podržati i promovisati vakcinaciju kod trudnica, ne smao kod visokorizičnih, kod trudnoće komplikovane dijabetesom i hipertenzijom, nego i kod naizgled zdravih trudnica, a u ovom trenutku najbolja preporuka je za Fajzer vakcinu - rekla je ona.

Foto: printskrin/youtube

Dr Ana Mitrović ističe da se trudnice mogu vakcinisati u prvom trimestru trudnoće

Prvi i najvažniji problem vezan za Kovid-19 infekciju u trudnoći je da stradaju pluća i da trudnice imaju manju saturaciju i otežano disanje, i da će ih vakcina samim tim zaštititi od osnovnih komplikacija, objasnila je ona.


- Preporuke su da se trudnice vakcinišu od 13. nedelje pa do 28, 30. ili 32. da bi uspele da prime drugu dozu dok su trudne, a moja preporuka je da se držimo preporuka određenih svetskih udruženja da to bude između 12. i 20, nedelje da bi trudnice ušle u pozni drugi i treći trimestar koji je najrizičniji, zaštićene sa adekvatnim nivoom antitela - rekla je dr. Mitrović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading