ŠTA SE KRIJE IZA SMRTI U ZOO VRTU PALIĆ: Leševi 4 lavića nikad nisu pronađni, a obdukcioni nalazi drugih životinja otkrili su OVO!

Autor: Republika

Vesti

08.10.2021

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iznenadna smrt četiri lavića u Zoo vrtu na Paliću potresla je javnost i pokrenula brojne spekulacije.

Foto: printscreen/rts

Leševi 4 lava nikad nisu pronađena u Zoo vrtu Palić

Direktor Zoo vrta smenjen je ubrzo posle toga, a novi v.d. direktora Sonja Mandić do detalja je ispričala sudbinu nesrećnih lavića, kao i to da njihovi leševi nikada nisu pronađeni. Podsetimo, pretpostavljalo se da je mužjak pojeo mladunce, nakon što su, odlukom veterinara i tadašnjeg direktora, ipak vraćeni u čopor.

Evo kako tužna priča o malenim lavićima počinje.

- Lavići su se rodili u petak 16.jula, u ranim jutarnjim satima, u volijeri – ograđenom ispustu u kojoj se drže svi lavovi grupno. Obzirom na to da se rodio neuobičajeno veliki broj mladunaca (u prirodi je uobičajeno da lavica othrani jedno do dva mladunčeta, a naša lavica je imala pet od kojih je jedno mrtvorođeno, a četiri su se rodila živa), ona ih je prenosila sa jednog mesta na drugo, ali bi legla pored njih - priča za Telegraf.rs v.d. direktora Zoo vrta Sonja Mandić.

Timaritelji su, dalje navodi ona, 16. i 17. jula pokušali odvojiti majku sa mladuncima u unutrašnji objekat. Međutim, ceo čopor odraslih lavova se kretao zajedno, i situacija je za zaposlene bila veoma opasna.

- Ipak, 17. jula, u toku dana su uspeli da odvoje odrasle lavove u objekat, ušli su u volijeru i proverili laviće. Radnici su zatekli slabo vitalne i slabe laviće, pa su ih dohranili mlečnom formulom da bi ojačali - kaže Sonja Mandić.

Foto: pexels.com

Mladunci vraćeni  u čopor

Lavići su taman ojačali. Ipak, veterinar je, priča Mandić, smatrao da je najbolja šansa za njihov normalan život da ih prihvati njihov čopor. Mladunci su tako vraćeni u unutrašnji objekat. Treba napomenuti da već tada leš mrtvorođenog lavića u tom objektu nije nađen, što je moglo nagovestiti da će mužjak pojesti i preživele.

- Majka-lavica se ponašala uobičajeno za svoju vrstu, zaštitnički se postavljala prema njima i veterinar je smatrao da je najbolja šansa za njihov normalan život da ih prihvati majka i njihov čopor. U zoološkom vrtu ne postoji drugi prostor u kome mogu da se bezbedno zbrinu mladi lavovi koje čopor odbaci - navodi Mandić.

Imajući u vidu sve napred navedene činjenice, kaže ona, direktor je nakon konsultacije sa veterinarom doneo odluku da se lavići ne odvajaju od majke, pa su zbog toga smešteni u objekat.

Narednog dana, 18. jula, tela četiri lavića koja su prethodnog dana bili živi nismo zatekli u volijeri ni u objektu, čopor ih je odbacio. Nakon što je veterinar utvrdio činjenicu smrti celog legla, direktor je započeo interni postupak o navedenim događajima - na kraju dodaje sagovornica.

Novinar Branko Žujović iz Subotice istraživao je ovaj slučaj i još tada otkrio da su mladunci nakon dohrane vraćeni u čopor, što im je i presudilo.

- Insajderi su nam saopštili da su lavići bili izvađeni iz kaveza nakon što su primećeni znaci dehidratacije. Nahranjeni su i predlog timaritelja je bio da se mladunci više ne vraćaju u kavez. Sa tim se u početku veterinar složio, ali je nakon telefonskog poziva direktora doneta odluka da se mladunci vrate. Izvori tvrde da lavići sutradan nisu pronađeni u kavezu, da ih je navodno mužjak pojeo - kaže Žujović.

Uginule i ostale životinje

Nakon smrti lavića, u javnost su dospele priče i o uginuloj foki, tapiru i žirafi. Ovo su izjave veterinara Janoši Tibora, koje prenosimo u celosti.

* Uginuće foke (mužjak) stare 20 godina: kod zdravih muških foka prosečni životni vek je 20 do 24 godina. Mi smo dobili jedan par starih foka iz Mađarske iz Njiređhaza, koje su već i kod njih bile pod veterinarskom terapijom. Primili smo ih na molbu kolega. Кad su stigli kod nas mi smo nastavili terapiju po uputstvima kolege iz Mađarske dok je to bilo neophodno.

* Uginuće tapira (mužjak) star 17 god. Кod zdravih muških tapira prosečni životni vek je 20 godina. Ovaj tapir je stigao kod nas iz Zoo Zagreba 2016. godine sa medicinskim problemima disajnih organa. Više puta je bio lečen zbog toga i kod nas.

* Uginuće žirafe (mužjak) stare 7 god. Uginuo je u februaru 2019. god. U svetu u zoološkim vrtovima nije neobično i nije retko uginuće žirafa krajem zime, početkom proleća. Zbog dugog perioda kada moraju da borave u zatvorenom prostoru (zbog niske temperature), malo kretanja, dođe do srčanih, kardiovaskularnih problema (žirafe imaju specijani kardiovaskularni sistem). O tome je objavljeno više naučnih radova Journal Of ZOO and Wildlife Medicine .

- Ja kao zoo veterinar imam veoma dobre prijateljske i stručne kontakte sa mnogim veterinarima zoo vrtova iz drugih zemalja i mogu da izjavim mirne savesti, da uginuće različitih divljih životinja u zoo vrtovima nije uopšte retkost (i kod najbolje opremljenih zoo vrtova) - rekao je veterinar za Telegraf.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading