Nakon kontrole Zaštitnika građana odobrena sredstva za lečenje 13 obolelih od cistične fibroze

Autor: Republika

Vesti

07.10.2021

14:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon postupka kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje koji je sredinom juna 2021. godine pokrenuo Zaštitnik građana, ova zdravstvena ustanova obezbedila je finansijska sredstva za inovativnu terapiju za lečenje 13 obolelih od cistične fibroze - devetoro dece i četiri odrasla pacijenta.

Republika

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Zaštitnik građana Zoran Pašalić

Zaštitnik građana je na osnovu pritužbi građana pokrenuo postupak kontrole rada RFZO sa zahtevom da ga obavesti o mogućnosti da se lek "Trikafta" obezbedi kao terapija deci oboleloj od cistične fibroze iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Nakon uvida u izveštaj kontrolisanog organa, Zaštitnik građana utvrdio da lek "Trikafta" nije registrovan u Republici Srbiji, a da Komisija RFZO za lečenje retkih bolesti na osnovu uvida u dostavljenu potpunu dokumentaciju nadležne zdravstvene ustanove, prema aktu Vlade Republike Srbije, donosi odluku o lečenju osiguranih lica obolelih od retkih bolesti lekovima za lečenje retke bolesti iz sredstava budžeta Republike Srbije.

Zaštitnik građana je utvrdio da je RFZO obezbedio određena finansijska sredstva za izuzetno skupu inovativnu terapiju za lečenje obolelih od cistične fibroze i da su imenovani članovi Komisije RFZO koji se bave lečenjem cistične fibroze. 

Ova komisija je krajem avgusta 2021. godine, u skladu sa finansijskim sredstvima kojima trenutno raspolaže, odobrila početak lečenja 13 obolelih od cistične fibroze (devetoro dece i četiri odrasla pacijenta) lekovima "Kaftrio+Kalydeco", pokrenula postupak javne nabavke ovih lekova i  o ovim odlukama obavestila zdravstvene ustanove u kojima se leče pacijenti kojima je odobrena terapija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading