OTKRIVAMO, UNIŠTILI DOKAZE O SALETU ŠOJIĆU: Skandal rukovodstva Aerodroma "Nikola Tesla"

Autor: Republika

Vesti

07.10.2021

07:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dokazi o malverzacijama Saše Vlaisavljevića zvanog Sale Šojić, nekadašnjeg direktora Aerodroma "Nikola Tesla",i dalje se skrivaju, a postoje i sumnje da su uništeni.

Foto: ST/Ministarstvo

Saša Vlaisavljević poznatiji kao Sale Šojić

 

Uprkos nalogu poverenika za informacije, rukovodstvo ovog preduzeća se služi svim i svačim da ne bi dostavilo traženu dokumentaciju, koju Srpski telegraf traži još od marta ove godine.

U najnovijem obaveštenju stoji da odgovori na čak 14 od 21 našeg pitanja "ne pružaju informacije koje su od javnog značaja", dok za tri pitanja navode da ne poseduju dokumentaciju stariju od pet godina iako se naša pitanja odnose i na skoriji period.

- U vezi sa pitanjima broj jedan, dva i osam obaveštavamo vas da u skladu sa propisima o arhivskoj građi ne posedujemo odnosnu dokumentaciju stariju od pet godina - navodi se u dokumentu.

PRAVE SE LUDI

Pitanja koje je Srpski telegraf postavio odnose se na službena putovanja Saše Vlaisavljevića i na trošenje sredstava u periodu od avgusta 2014. (kada je došao na funkciju generalnog direktora AD Aerodrom "Nikola Tesla") pa do danas, kao i na službena putovanja izvršne direktorke Ane Kaluđerović u momentu od kad se zaposlila na aerodromu pa do danas.

Činjenice
- obavljao funkciju pomoćnika gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa
- u "Jat ervejzu" počeo da radi 1995. i napredovao do direktora sektora za zemaljsku kontrolu
- od 2007. do 2011. upravljao kompanijom "Jat ervejz", prvo kao generalni direktor, a zatim kao predsednik upravnog odbora
- do 2013. bio potpredsednik Privredne komore Srbije, a potom i direktor PKS
- od avgusta 2014. do 2018. bio direktor Aerodroma "Nikola Tesla"

Što znači da je naš list zahtevao dokumentaciju koja datira i iz perioda kraćeg od pet godina. Ako se uzme u obzir da je Vlaisavljević otišao s pomenute funkcije 2018, opet ostaje period između 2016. i 2018, koji bi morao biti pokriven dokumentacijski.

- Jasno je zbog čega pokušava da sakrije dokaze o muljažama budući da je veliki novac u igri, pri čemu se ne preza i od zataškavanja informacija i opstrukcije vašeg pokušaja da dođete do njih. Pokušava sada u zakonskom okviru da izbegne odgovore na ova pitanja, ali budući da njegove radnje nisu zakonske, ponestaće mu izgovora zbog kojih ne dostavlja dokumenta. Srpski telegraf bi samo trebalo da istraje u nameri da dođe do svih traženih podataka - navodi dobro upućeni izvor našeg lista.

BROJNE MUĆKE

Srpski telegraf je već pisao o zloupotrebama Saleta Šojića, koje je za manje od pet godina, koliko je bio na funkciji generalnog direktora, počinio. Naime, Vlaisavljević je išao na više od 200 putovanja, koja su beležena kao službena, iako rezultati njegovog obilaska najprestižnijih svetskih operskih kuća i pozorišta nisu bili vidljivi.

Nije poznato ni šta je tu bio konkretan interes beogradskog aerodroma, iz čije kase je koristio sve benefite, budući da je za takva putešestvija redovno dizao i dnevnice.

Vlaisavljević je na Novom Beogradu kupio celu zgradu za 10 miliona evra, a kupovinom se čak i pohvalio na društvenim mrežama.

Nedugo zatim, na objekat je postavljen veliki logo kompanije "Skaj multikom", koja se u papirima vodi na Vladimira Kraljačića, kuma Saše Vlaisavljevića, ali je njen pravi vlasnik, u stvari, bivši direktor aerodroma, koji je preko firme "Skaj multikom", u ime Aerodroma "Nikola Tesla" organizovao službena putovanja, nabavljao avio-karte i bukirao hotelski smeštaj.

Neviđen bezobrazluk

Iako potražujemo odgovore još od marta, a naša pitanja su uredno slata na različite mejl adrese, dugoočekivani odgovor (koji opet ne sadrži nijedan konkretan odgovor) dobili smo poštom. Jasno je da na ovakav način pokušavaju još više da nam otežaju dolazak do traženih informacija i uspore proces pisanja o ovoj temi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
Mario

07.10.2021 12:09

Kako može da nestane nešto što je arhivirano? Zašto ne pitate firmu koja je radila arhiviranje?

Zabrinuti gradjanin

07.10.2021 13:13

Hoce li se neko pozabaviti ovim covekom???

Aerodromac AB

07.10.2021 18:30

Znate šta mislio sam da će ovom čoveku doći kraj ali i posle svih ovih pisanija ništa i on je tu gde je i bio. Znači sve je istina i to svi znamo ali sve je iza politike i ne možete mu ništa.

Velja Radosavljevic

08.10.2021 04:20

Taj Vlaisavljević je čudo, namažeš ga g….m a on ga skine sa lica i nastavi dalje potpuno normalno!