KAKO DA VAS NE "ZAVRNU" LAŽNI INTERNET PRODAVCI: Državni sekretar objasnio NA ŠTA DA OBRATITE PAŽNJU!

Autor:

Vesti

06.10.2021

17:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kupovina na internetu od neregistrovanih trgovaca je trgovina mačke u džaku. Državni sekretar u Ministarstvu trgovine objašnjava šta radili ukoliko smo kupili neadekvatnu robu i da li je moguće naći nekog ko posluje na crno.

Republika

Foto: Printscreen/rts.rs

Uroš Kandić za RTS o kupovini na internetu

Nacionalna organizacija potrošača Srbije objavila je listu više od 400 trgovaca za koje se sumnja da ne poštuju zakonske propise i da na crno prodaju robu putem Fejsbuk i Instagram profila. 

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine Uroš Kandić, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao je da sa razvojem i ekspanzijom elektronske trgovine, posebno za vreme pandemije kovid-19, širi i broj trgovaca koji na nelegalan način trguju putem interneta.

- Danas se najveći deo neregistrovanih trgovaca koji se bave trgovinom putem interneta, nalazi na društvenim mrežama. Društvene mreže su dostupne: lako se otvaraju i zatvaraju profili, menja ime koje se nalazi na profilu, lako se reklamira roba. Upravo zbog dostupnosti društvenih mreža, organi koji treba da se bave suzbijanjem ove vrste trgovine veoma teško mogu da utvrde ko se time bavi - objašnjava Kandić.

EKSPANZIJA INTERNET PRODAJE

Kandić kaže da su tržišni inspektori tokom prve polovine ove godine otkrili oko 8.600 reklama, odnosno nuđenja robe putem društvenih mreža kod neregistrovanih trgovaca.

- Imamo ekspanziju i legalne trgovine putem interneta, društvenih mreža. U prvih šest meseci ove godine imamo 2.500 registrovanih internet prodavaca, što je 77 odsto više nego iz vremena pre kovida. Broj transakcija se kreće oko 11 miliona u Srbiji. Promet koji se ostvari na taj način iznosi oko 25 milijardi dinara, što je skoro duplo više nego pre kovida - ističe Kandić.

On je objasnio da zakoni koji sveobuhvatno regulišu ovu oblast jesu Zakon o elektronskim komunikacijama, Zakon o oglašavanju i Zakon o trgovini.

Republika

Foto: pixabay.com

Ekspanzija internet prodaje tokom pandemije koronavirusa, Ilustracija

PREPOZNAVANJE PREVARE

Prema rečima državnog sekretara, kupci mogu da prepoznaju da li je reč o legalnoj trgovini kada ulaze u transakciju, tako što će u oglasnoj ponudi videti poslovno ime trgovca, delatnost kojom se bavi, adresu, elektronsku adresu, telefon i PIB.

- Ukoliko kupujete kod neregistrovanog trgovaca, to je trgovina mačke u džaku. To je kao da kupujete kod švercera na pijaci: danas je tu, sutra nije. Pitanje je, ukoliko ste kupili neadekvatnu robu, da li ćemo ga uopšte naći.

Kupac pri elektronskoj kupovini je zaštićeniji nego u klasičnom obliku trgovine, navodi on. Razlog leži u tome što ima pravo da odustane od kupovine robe 14 dana bez objašnjenja nakon što je primio robu, a ima pravo i na rok od dve godine za reklamaciju kupljene robe.

Kazne Prekršajnog suda za nelegalne trgovce, odnosno fizička lica su do 500.000 dinara

- Savet građanima je da "otvore četvoro očiju" i da gledaju ko je registrovan. Samo vam registrovani trgovac garantuje da možete kasnije da ostvarite svoja prava. Vodite računa: poslovno ime, adresa, elektronska adresa, PIB i da li ima formulare o odustanku kupovine u roku od 14 dana i obrazac za reklamaciju. Ukoliko kupujete kod takvih trgovaca, mnogo su veće šanse da možemo da zaštitimo vaša potrošačka prava - ukazuje Kandić.

Prijave za ovakvu vrstu prevare su bile češće za vreme koronavirusa nego ranije, navodi Kandić i ističe da su imali 80 prijava ove godine, što je duplo više nego 2019. godine.

- Građani se najčešće žale da su kupili falsifikovanu robu putem interneta, a nema građana koji se žale na falsifikovanu robu koju su kupili u klasičnoj trgovini. Tržišna inspekcija radi i bez prijave građana - zaključuje državni sekretar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading