DOKTOR TIODOROVIĆ OTKRIO DA LI NAS ČEKA POOŠTRAVANJE MERA: Sve zavisi od sednice Kriznog štaba

Autor: Republika

Vesti

03.10.2021

11:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj zaraženih virusom korona u Srbiji poslednjih nedelja raste, a epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović otkrio je da li nas uskoro čeka pooštravanje mera.

Republika

Foto: ST/A. NALBANTJAN

Doktor Tiodorović otkrio da li nas uskoro očekuju nove mere

Kako je istakao u gostovanju na tv Prva, situacija sa koronom nije više samo zdravstveni problem i da mora da se sprovede obimna vakcinacija, ozbiljno pooštravanje mera i oštro kažnjavanje.

Imate sanitarnu inpekciju i komunalnu miliciju gde više od pola njih nije vakcinisano. Nije urađeno ni vakcinisanje vojske i policije, šta onda da kažemo za narod? Bitna je i individualna odgovornost. Ako u Švedskoj, na primer neko odbije vakcinaciju, šalju ga kod psihijatra ili psihologa. Pitam se šta bi bilo kod nas da bi se tako nešto desilo - rekao je epidemiolog.

Kako je istakao, u ovom slučaju je neophodan nacionalni koncenzus. Dodao je za bi za 10 ili 20 dana trebalo da vakcinišemo još 20 odsto građana, što izgleda praktično nemoguće.

Siguran sam u to da ništa ne bi moglo da se uradi sa strožim merama iz prostog razloga što znamo šta je bilo prošlog puta kada je najavljen policijski čas. Prema tome ispada da smo u takvoj situaciji da apelujemo pre svega na individualnu odgovornost, čak i da uvedemo kovid sertifikate, koje smo tražili još krajem juna meseca. Međutim, bilo kakvo pooštravanje mera, skraćivanje radnog vremena, zatvaranje objekata nas dovodi u sukob sa javnošću. Krizni štab i sa jedne i sa druge strane služi kao alibi, a ja postavljam pitanje, šta radi lokalna uprava? - kaže Tiodorović.

Epidemiolog je dodao da moramo da se ponašamo ispravno i da maske treba da nam budu nešto što je sasvim normalno. Naveo je i da mi i sada imamo mnogo ljudi koji ne nose maske u autobusu, kada ulaze u apoteku i druge objekte.

- Ne zaboravite, mi smo narod inata, ali u ovakvim situacijama inat nije dobra stvar - ističe Tiodorović.

Nova sednica kriznog štaba

Tiodorović kaže da je medicinski deo Kriznog štaba svakodnevno u komunikaciji.

U svakom slučaju neće biti zatvaranja. Zasedanje će biti ubrzo. Mi ćemo sigurno tražiti mnogo oštriju primenu mera i njihovu kontrolu. Pitanje je samo ko će to da kontroliše. Postavlja se pitanje da li normalno organizovati svadbe i proslave u ovoj situaciji. Budimo malo svesni i individualno. Ne želimo da pravimo razliku između vakcinisanih i nevakcinisanih nego da napravimo što bolje okolnosti da svi uskoro možemo da funkcionišemo normalno - rekao je Tiodorović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nedja

03.10.2021 15:14

Medicinski radnici treba da svojim primerom pokažu da samo vakcine pomažu.