REZULTATI ISTRAŽIVANJA UNIVERZITETA U BRITANIJI: Mogu dve vakcine u isto vreme

Autor:

Vesti

01.10.2021

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bezbedno je da se istovremeno primi vakcina protiv korone i protiv gripa, rezultati su istraživanja Univerziteta u Bristolu. Ukoliko i dođe do eventualnih neželjenih efekata, kaže se u studiji, simptomi su obično bili blagi do umereni.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Primanje više vakcina istovremeno potpuno bezbedno

Kako je za Srpski telegraf pojasnio stručnjak za imunizaciju, primarijus dr Tomislav Radulović, iskustva i pre korone su pokazala da je primanje više vakcina istovremeno potpuno bezbedno. On navodi da deca dobijaju šestovalentno cepivo, odnosno šest vakcina u jednoj.

- Kada je u pitanju kombinacija vakcina protiv korone i cepiva protiv gripa, bitno je samo da budu obe takozvane mrtve vakcine, odnosno one koje sadrže ceo umrtvljen virus kome su sačuvane antigenske osobine i imunogenost. Može da se kombinuje jedna živa (sačuvan deo aktivnog virusa) i jedna mrtva vakcina, ali nikako dve žive, i u tom slučaju je neophodno napraviti bar mesec dana pauze između dve vakcine - objasnio je dr Radulović.

Dr Janković: Imunitet krda srušiće sistem

Ako se ne uvedu hitne restriktivne mere da bi se zaustavilo širenje korone, čitava Srbija će se zaraziti, upozorio je zamenik direktora Univerziteta KC Niš prof. dr Radmilo Janković.

On je naglasio da bi imunitet krda srušio zdravstveni sistem.

Republika

Foto: printscreen/TVPink

Janković kaže da je imunitet krda srušio zdravstveni sistem

- Stanje na jugu je dramatično. Bolnica u Nišu u poslednja dva dana prebacila je prijem zaraženih na Nišku Banju dok ne osposobi još jedan sprat Kliničkog centra za prihvat novozaraženih, koji su u samo jednom danu prebacili trocifren broj i bilo ih je 350. Kritično je u Leskovcu, Vranju i Surdulici, gde je za KOVID pacijente otvoren i specijalni stacionar za plućne bolesti da bi se rasteretila bolnicu u Vranju. Odmah su primili 40 pacijenata - dodao je on.

Janković se zalaže za hitno zatvaranje posle 17 sati klubova, kafića, tržnih centara, bioskopa, pozorišta, svega, osim prehrambenih prodavnica, i to na najmanje 15 dana.

On ističe da su sve vakcine protiv korone mrtve, kao i cepivo protiv gripa, te da je njihova kombinacija bezbedna.

- Moja preporuka je da se jedna vakcina dobije u jednu, a druga u drugu ruku. Primanje obe vakcine odjednom nije prepreka za stvaranje imuniteta, koji zavisi od ukupnog zdravstvenog stanja čoveka, odnosno da li ima neke druge primarne bolesti i koje - dodao je on.

Škole nisu mesto zaražavanja

Ministar prosvete Branko Ružić najavio je da naredne nedelje nijedna škola neće raditi samo onlajn, odnosno po trećem modelu. Odluka je bazirana na podacima da škole nisu mesto transmisije virusa, već da se deca mahom zaražavaju van obrazovnih ustanova. Kombinovana nastava (deo učenika u školama, deo onlajn), odnosno drugi model, primenjivaće se u 23 lokalne samouprave. Na spisku su sledeći gradovi: Bajina Bašta, Beograd, Valjevo, Velika Plana, Vladičin Han, Vlasotinci, Vranje, Vrnjačka Banja, Ivanjica, Kragujevac, Lajkovac, Lebane, Leskovac, Niš, Novi Pazar, Pirot, Prokuplje, Sjenica, Temerin, Ub, Užice, Čačak i Šabac.

Na pitanje da li se kombinacija cepiva za koronu i grip preporučuje, pre svega, starijim osobama, dr Radulović ističe da je njegov savet da obe vakcine dobiju svi slabijeg zdravlja, osobe starije od 65 godina i hronični bolesnici.

- Brojne studije su pokazale da vakcina protiv gripa pruža zaštitu od 50 posto nekome ko ima, recimo, 70 godina. Međutim, ukoliko se i zarazi, vakcina će u 85 posto sprečiti da dođe do komplikacija i smrtnog ishoda. Po istom principu funkcioniše i vakcina protiv korone - istakao je on.

NOVI KORONABILANS

zaraženo 7.271
(278 manje nego dan ranije)
testirano 22.715
(1.276 manje nego dan ranije)
umrlo 46
ukupno umrlo 8.280
na respiratoru 246
(petoro više nego dan ranije)
hospitalizovano 6.361
(57 više nego dan ranije)

Dr Radulović naglašava da cepivo protiv gripa štiti šest meseci i da je najbolji period za vakcinaciju druga polovina oktobra i novembar, te da je organizmu potrebno oko mesec dana da stvori dobar imunološki odgovor. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading