MEDVEDI PUSTOŠE SRPSKA SELA! Meštani više ne znaju šta da rade, ŽIVE U SVAKODNEVNOM STRAHU!

Autor: RINA, Republika

Vesti

30.09.2021

17:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Širom srpskih sela meštani se susreću sa mnogobrojnim napadima medveda, a najkritičnije je podno planina Golija i Murtenica.

Foto: RINA

Meštani srpskih sela uplašeni za svoju stoku, Ilustracija

Iz srpskih sela svakodnevno stižu vesti da medvedi haraju u blizini naseljenih kuća, a najkritičnije je podno planina Golija i Murtenica. Tamo su ove divlje životinje napadale stoku, ali i ljude. Žitelji nisu u jednostavnoj situaciji, naročito jer znaju da im u svakom trenutku put može preprečiti mečka, a ishod takvog susreta završiti fatalno.

Medvedi su sela podno Murtenice posećivali tokom proleća i leta, a nisu ih zaobišli ni u septembru. 

Domaćin Milan Remović iz  Bele Reke doživeo je da mu medved zakolje šest ovaca, a komšijama još nekoliko. Ako uzmemo u obzir da meštani žive od stočarstva, štete i gubici nakon ovakvih situacija i više su nego ogromne.

- Oterala sam ovce kao i svako jutro u pašu i odmah se vratila kući, kako bi pustila krave i nastavila dalje sa jutarnjim poslovima. Nakon toga su muža zvali ljudi, po čijim livadama napasamo ovce, i rekli da su preplašene dotrčale njihovoj kući. To im je bilo sumnjivo pa su krenuli da obiđu celu pašu gde su našli tri ovce zaklane i još tri koje je medved klao ali su ostale žive - kaže Milka Ilić iz Negbine.

Republika

Foto: youtube.com/ 3 Y E S 3

Pojava divljači u ovim selima je uobičajena, ali nikada nisu pravili ovolike štete, Ilustracija

Iako je pojava divljači u ovim planinskim selima bila oduvek uobičajena, nikada nisu pravili ovolike štete, potvrdili su meštani sela podno Murtenice.

Proletos je mečka silazila u zaseok Nedići i tokom noći iz ambara iznela džak kukuruza, a naredne noći ponovo se vratila na isto mesto. U to vreme zabeležene su velike štete koju su načinili vukovi i medvedi okolnim selima.

- Dolazila je komisija iz Užica i utvrdili su da je štetu napravio medved. Obećali su neku naknadu štete za tri ovce koje su skroz zaklane. Značilo bi nam kada bi priznali koji dinar, ali ljubav prema tim ovcama novac ne moze nadoknaditi - objašnjava Milka, uplašena za ostatak stada.

Godinama unazad broj ljudi u planinskim selima je znantno smanjen, a meštani se plaše da će za koju godinu medvedi slobodno harati livadama gde su nekad mirno pasla stada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading