STRAVIČNO! Trudnica (23) iz Niša preminula od korone, lekari je brzo porodili carskim rezom

Autor: Republika

Vesti

24.09.2021

09:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porodilja iz Pirotskog okruga stara 23 godine, koja je zbog komplikacije sa kovidom 19 pre nekoliko dana porođena carskim rezom u Kliničkom centru u Nišu, preminula je jutros nakon što joj se naglo pogoršalo stanje!

Republika

Foto: youtube.com/Belle amie

Lekari KC Niš odmah obavili carski rez

Stavljena je na respirator i jutros je preminula nakon više reanimacija. Pogoršanje stanja nije bilo uzrokovano ginekološkom intervencijom već tokom bolesti izazvane koronavirusom već respiratornom slabošću uzrokovanu koronavirusom.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš Zoran Perišić rekao je prethodno da je u toj zdravstvenoj ustanovi hospitalizovano 165 kovid pacijenata, a među njima su i četiri trudnice i porodilje.

Jedna od njih, koja ima samo 23 godine, nalazila se u intenzivnoj nezi nakon porođaja carskim rezom, a to je prema njegovim rečima primer kako može naglo da se pogorša stanje.

Tri hospitalizovane trudnice i porodilje smeštene su na ginekologiju, a jedna u novi Klinički centar u jedinici intenzivnog lečenja nakon carskog reza.

- Ta pacijentkinja je primer koliko korona može naglo da se promeni stanje u toj bolesti. Mlada žena, od 23 godine, bez ikakvih bolesti u devetom mesecu trudnoće, nažalost, inficirala se kovidom. Stanje je bilo stabilno, ali odjednom se to pokvarilo i odlučili smo da se uradi carski rez - rekao je prof. dr Zoran Perišić.

Dodao je da se rodila zdrava devojčica od tri kilograma i 400 grama.

- Majku smo morali odmah da vratimo u šok sobu jer joj je saturacija u roku od 15 minuta sa 90 pala na 70 procenata. Ona je sada takođe dobro i ide lagano ka oporavku - naveo je doktor i dodaje da je to primer kako se bolest može naglo pogoršati.

Ističe da upravo zbog sve više obolelih od kovida, koji zahtevaju bolničko lečenje, ne mogu da se rade punim kapacitetom operacije i da se sve "hladne operacije" to jest one koje nisu hitne odlažu.

- Ima rečenica koja kaže: "Zdrav čovek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu". I to što neko ima kilu i to mu je jedina bolest koju ima i treba da operiše, nažalost, to je njemu je jedan od najvećih problema u životu - dodao je Perišić.

Pored toga, kako kaže, mogu da se odlože i neke ortopedske operacije i da se stave na listu čekanja.

- Ali svi ti ljudi u godinama koji čekaju veštački kuk ili koleno sada je jasno da ga neće dobiti ni za godinu dana iako smo povećali broj sala. Moraće da sačekaju da izađemo iz kovid vremena i da krenemo da raščišćavamo liste - rekao je doktor.

Naglašava da će Klinički centar u Nišu zbrinuti sve hitne pacijente.

- Nijedan hitni pacijent neće ostati nezbrinut, operacije koje mogu da se odlože i da se pritom ne ugrozi život pacijenta odložiće se - zaključio je doktor Perišić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading