KOJE GREJANJE JE NAJJEFTINIJE? Detaljna računica svih troškova

Autor:

Vesti

22.09.2021

09:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pad temperature mnoge je naterao da uključe klime kako bi zagrejali prostorije, a pred svaku grejnu sezonu večito pitanje je da li je moguće umanjiti račune.

Foto: pixabay

Grejanje

 

Uskoro počinje grejna sezona, a zajedno sa njom i novi udarac na džep. Zbog toga mnogi već prave računicu, razmišljaju šta je najpovoljnije i koliko košta promena sa jednog grejanja na drugo.

Da li je jeftinije parno grejanje, grejanje na struju, na sirovine ili na gas, zavisi od nekoliko stvari, a odgovore su dali korisnici i strućnjaci.

KOLIKO KOŠTA GREJANJE NA STRUJU?

I dalje se veliki broj domaćinstava u Srbiji greje na struju. U zavisnosti od kvadrature, računi za jednu sezonu sa ovakvim grejanjem, treba da izvodijite od 50.000 do 150.000 dinara. Ovakav način grejanja ima svoje prednosti i mane. 

"Struja je poskupela i to je jedan od minusa ovakvog načina grejanja. Dolaziš uvek u hladno i moraš da čekaš da se kuća zagreje, dok većina ljudi uz pomoć TA peći greje samo jednu prostoriju ili je koristi za male stanove. Trudim se da peć uključujem dok je jeftinja struja, ali često je to neophodno i tokom dana i tokom noći. Dopunjavanje TA peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 44 odsto. Peć lepo greje i super je što troškovi ne postoje tokom godine. S druge strane, teško je sav keš gurnuti odjednom", kaže za MONDO Aleksa Ružić. 

CENTRALNO GREJANJE I VIŠE OD 100.000 DINARA

Centralno grejanje je u gradovima najčešči način grejanja i takođe ima svoje prednosti i mane, koje najbolje poznaju oni koji ovakav vid grejanja koriste godinama. 

"Računi se kreću od 5.000 do 8.000 dinara, u zavisnosti od veličine stana. Uglavnom to nije veliki trošak za budžet jedne porodice, ali je problem što se plaća svakog meseca, tokom cele godine. To značu da za 12 meseci treba da platite i više od 100.000 dinara. Dobro je to što ne morate da brinete o grejanju, kada god dođete kući u stanu vam je toplo. Loša strana je što je u različitim zgradama grejanje negde vrlo dobro, dok je u drugim jako slabo i potrebno je da koristite grejalicu ili klimu kako bi ga pojačali, što je opet dodatni trošak", kaže Aleksandra Milenković iz Šapca. 

ZA GREJANJE NA GAS POTREBAN PRIKLJUČAK

Prema prosečnoj ceni prirodnog gasa u Srbiji, za grejanje tokom cele zimske sezone treba izdvojiti 42.000 dinara, pri čemu je dodatna prednost njegovog korišćenja i komfor koji pruža.

Kada se uzmu u obzir prosečne cene grejanja na gas za stan ili kuću od oko 60 kvadrata, cena na mesečnom nivou je oko 3.600 dinara, dok je godišnja cena  znatno povoljnije nego centralno grejanje. 

"Cena gasa raste, ali u Srbiji to još uvek nije slučaj. Sve štpo je potrebno jeste da se priključite na distributivni sistem prirodnog gasa, a nakon toga, podnosilac zahteva će biti informisan o dokumentaciji koja je potrebna da se pribavi za priključenje. Cena kućnog gasnog priključka je oko 780 evra", kaže za MONDO Vladana Mitrović iz Beograda. 

Foto: pixabay.com

Grejanje na drva je najjeftinije

 

GREJANJE NA DRVA NAJJEFTINIJE

Prema informacijama Agencije za energetiku Republike Srbije, najjeftinije grejanje u Srbiji jeste na drva, gde je za stan od 60 kvadrata potrebno izdvojiti 38.300 dinara za celu sezonu, odnosno za 8,2 kubika drva, ako su kupljena po jeftinijoj ceni.

"Ovi podaci važe ukoliko stambeni objekat ima termoizolaciju i novije peći koje imaju veću efikasnost. Dakle, bez izolacije i sa starom peći ćete potrošiti bar za četvrtinu više od ove računice. U tom smislu ne možete se orijentisati na komfor što se tiče grejanja, već ćete biti usmereni na najnižu cenu. Ako imate izolaciju, onda ćete jeftinije proći za koji god vid grejanja da se odlučite i tada imate mogućnost da ubacite i druge faktore u računicu", kažu iz Agencije za energetiku Republike Srbije. 

Da najjeftinije grejanje  podrazumeva grejanje na sirovine, kao što su drva, kupljena po jeftinijim cenama, potvrđuju i potrošači. 

"Kod nas se svi uglavnom greju na drva, ali zato su nam potrebni dani i vreme da se sve pripremi za zimu. To nije nimalo lak posao, kao što nije lako ni da se drva nabave. Tokom zime potrošimo oko sedam, osam metara drva, sve zavisi od toga da li je zima blaga ili ne", kaže Gordana Kovačević iz okoline Ljiga. 

PELET UZ IZOLACIJU SAMO 40.000 DINARA?

Grejanje na drva, ugalj ili pelet imaju prednost kad su u pitanju veće površine. Ona nisu centralizovana i izvor toplote se ne nalazi samo u jednoj prostoriji. 

"Ako se pelet kupuje u prolećnim mesecima kada je najjeftiniji, cena mu je oko 150 evra po toni. Onima koji se greju na pelet godišnji troškovi iznose oko 59.000 dinara, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo. Ja grejem 120 kvadrata sa dve tone peleta, ove godine, prošle sam sa tri. Ali, uradio sam izolaciju i od tad imam najjeftinije grejanje. Za celu sezonu ne prelazi 40.000 dinara", kaže Miloš Vasiljević iz Šapca. 

Foto: Promo foto

Pelet

 

ŠTA JE SA TOPLOTNIM PUMPAMA?

Koje grejanje će biti najbolje i da li se isplati ulagati u nove načine grejanja, najviše zaviisi od termoizolacije. Sa lošom termoizolacijom morate da izdvojite više novca za grejanje ili da se odlučite za zamenu prozora i novu izolaciju. 

"Da li živite u stanu ili u kući pravi veliku razliku kad odgovaramo na pitanje koje je najjeftinije grejanje. Na primer, toplotne pumpe mogu biti vrlo isplativo rešenje ako živite u zgradi stambenoj zgradi ili nameravate da grejete ceo poslovni prostor, sa velikim početnim ulaganjima. Kada su u pitanju toplotne pumpe cena varira od 500 evra, koja je najmanje isplativa, do onih od 15. 000 evra. Ali, ukoliko nemate dobru izolaciju, nemojte se odlučivati na njih jer tek onda neće biti isplative", kaže za MONDO Nikola Rađenović, iz firme za ugradnju različitih vrsta grejanja. 

ŠTA KAŽU IZ AGENCIJE ZA ENERGETIKU?

Najniže troškove energije za grejanje, za navedene uslove, u ovoj grejnoj sezoni imaće domaćinstva koja se greju na drvo u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama. Posle grejanja na drva grejanje će najmanje platiti oni koji se greju na prirodni gas, ugalj, TA peć pod uslovom da je uključena samo tokom noći kada je struja jeftinija, zatim na pelet, skuplja drva i na kraju ako se greju na struju sa dogrevanjem TA peći od dva sata dnevno.

Lož ulje, propan butan i električna grejna tela su definitivno najskuplji izbor grejanja. U električna grejna tela spadaju grejalice, uljani radijatori, električni kotlovi i drugi izvori grejanja koji su se prema Agenciji za energetiku pokazali kao najmanje ekonomični.

Gledano po tome, najmanje vremena oduzima parno grejanje, gde sem puštanja vode iz radijatora nemate skoro nikakve obaveze. U grejanja koja oduzimaju najmanje vremena spada i grejanje na struju. Iskustva za grejanje na struju pokazuju da zahtevaju samo instalaciju i kontrolisanje toplote uključivanjem i isključivanjem aparata na koji se grejete. Za održavanje je prilično ne zahtevno i grejanje na prirodni gas. Ova vrsta grejanja prema Agenciji za energetiku predstavlja jeftiniji izvor grejanja, a održavanje se prepušta energetskom subjektu koji vrši isporuku gasa.

CENTRALNO GREJANJE

Prednosti

Najmanje obaveza i održavanja
Nema skrivenih troškova
Toplota je jednako raspoređena

Mane

Nemate mogućnost da kontrolišete toplotu 
Plaćate tokom cele godine
Skuplje na godišnjem nivou

GREJANJE NA STRUJU

Prednosti

Sami kontrolišete koliko ćete se grejati
Možete uštedeti ako koristite TA peć ili toplotne pumpe duži niz godina

Mane

Cena struje se često menja
Ako nestane struja nema ni grejanja
Veliki početni troškovi
Grejanje na sirovine

GREJANJE NA SIROVINE

Prednosti

Grejanje na drva, ugalj, pelat spada u najjeftinije grejanje
Sami kontrolišete potrošnju

Mane

Teško održavanje
Zahteva prostor za odlaganje sirovina
Veliki troškovi u kratkom periodu 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading