NEĆE VAM BITI DOBRO OD VREMENSKE PROGNOZE: Sutra prve pahulja, pa sledeće nedelje 31 stepen

Autor: Republika

Vesti

21.09.2021

15:54

Kalendarski, sutra počinje jesen, a sa prvim jesenjim danom stižu nam i prve pahulje, prognoziraju meteorolozi.

pixabay.com

Prvi sneg u Srbiji očekuje se sutra

 

Kako navodi meteorolog Đorđe Đurić, na Staroj planini je u sredu moguć prvi sneg.

- U sredu će biti oblačno i veoma hladno, tokom dana sa slabom kišom umerenog intenziteta, a na Staroj planini i planinama Istočne Srbije očekuju se i prve pahulje ove sezone. Ovakva pojava u septembru nije nemoguća, ali se ne dešava tako često - navodi Đurić.

Kako kaže, narednih dana, vreme će biti pravo jesenje, sa temperaturama ispod proseka za ovo doba godine, i za 10 stepeni niže. 

- Sutra će se maksimalna temperatura kretati od 13 do 17 stepeni, u Beogradu do 15, što je znatno ispod proseka za ovu dekadu septembra, kada srednja vrednost iznosi oko 25 stepeni - objašnjava naš sagovornik.

Ipak, jesenje vreme zameniće, kaže Đurić, pravo letnje već od petka, kada će biti znatno toplije.

- U petak se nad našim područjem očekuje značajniji porast vazdušnog pritiska, pa će doći do stabilizacije vremena, a ujedno će sa jugozapada uslediti priliv i znatno toplije vazdušne mase. Biće sunčano, sa maksimalnom dnevnom temperaturom od 21 do 25 stepeni, u Beogradu do 23, a za vikend nam se vraća leto - ističe on.

Kako navodi, pod uticajem grebena sa jugozapada, koji će naročito biti izražen u višim slojevima atmosfere, očekuje se priliv još toplije vazdušne mase. Tako će se maksimalna temperatura u subotu kretati od 24 do 28 stepeni, a u nedelju od 25 do 29, ponegde lokalno i do 30.

- Drugi dan vikenda doneće u košavskom području i pojačan jugoistočni vetar, a širom Srbije i nešto više oblaka, uglavnom visokih i cirusnih, tako da se padavine ne očekuju - objašnjava Đurić.

Tanjug/J. PAP

Šetnja po parku

 

Jesen u znaku leta

U ponedeljak se pod uticajem veoma plitkog ciklona u Srbiji očekuje promenljivo oblačno i dalje toplo vreme, ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Kako se već u toku jutra očekuje dosta oblaka, noć između nedelje i ponedeljka jutro biće topli, uz temperature i do 18 stepeni, a toplo će biti i tokom dana, uz maksimalne temperature iznad 25.

U nastavku sledeće sedmice se pod uticajem grebena sa jugozapada i visokog vazdušnog pritiska očekuje stabilno, sunčano i veoma toplo vreme tokom dana, uz sveže i hladne, ponegde i maglovite noći i jutra.

Maksimalna temperatura biće znatno iznad normale i kretaće se uglavnom od 27 do 31 stepen.

- Poslednje dane septembra obeležilo bi pravo letnje vreme, a oblačni i padavinski sistemi bi se u sklopu ciklona i atmosferskih frontova premeštali sa Atlantika preko severozapada i severa Evrope dalje na istok, tako da greben sa jugozapada i visok vazdušni pritisak neće dozvoliti da ovi sistemi dopru unutar Evrope, tj. do našeg područja - ističe meteorolog.

Komentari (0)

Loading