KARDIOLOG O DVA MLADA ČOVEKA KOJA SU NAPRASNO UMRLA! Samo preopterećeno srce staje! PRE FIZIČKE AKTIVNOSTI MORA SE URADITI JEDNA STVAR!

Autor:

Vesti

20.09.2021

08:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vest o mladim, zdravim ljudima koji su se sam srušili i preminuli - dečaka od 16 godina koji se srušio na fudbalskom terenu na Adi Ciganliji i mladića (21) koji je pao na bini na Kupusijadi i nakon toga preminuo. - uznemirila je sve, a evo šta o tome kaže poznati kardiolog Višeslavi Hadži Tanović.

Republika

Foto: printscreen/TV Prva

Višeslav Hadži Tanović kaže da se niko ne može baviti sportom dok se ne uradi test opterećenja

- Mladi, pa čak i deca, mogu imati problem sa srcem ili virus koji ih "napada", a da se to ne primeti dok ne bude kasno. Zbog toga je posebno važno da se preventivni pregled srca pod opterećenjem, ne obični, uradi pre nego što se započne bilo kakva fizička aktivnost - rekao je on i nastavio:

- Mi imamo dobru saradnju s pedijatrima, mi pratimo takve probleme godinama, znamo za koksaki koji obori dete na sportskom terenu. Sećam se dečaka od 15 godina koji je na DIF-u preminuo, imao je koksaki a nije bio pregledan. Ko god se bavi sportom, mora da ide na test opterećenja. Ništa ne znači običan pregled, ovako kao kad mi sada sedimo, morate da vidite kako će srce izdržati napor. Verovatno je da je i ovaj mladić imao virus koji je tokom zamaranja opteretio srce. Mora to da primeti trener, da to lekar zna. Opterećeno srce više ne može da izdrži i staje. Mi znamo da virusi napadaju srce, viremija kao i grip može da dovede do nagle smrti kada smo u naporu - rekao je on.

Tu ne postoji pravilo uzrasta, rekao je on.

- Ma i sa pet, deset ili 50 godina, profesionalac ili rekreativac, mora doći kod kardiologa na stres eho i test opterećenja. Sportski klubovi trebalo bi da to uvedu kao obavezu, ali da se to u praksi ne dešava. Tokom običnog pregleda, i najteži srčani bolesnici imaju normalan nalaz, jer sede u ordinaciji. A onda ustanu i posle pet koraka ne mogu da dišu! A oni koji misle da su zdravi, moraju da prođu kompletan pregled da bi se utvrdilo kako se srce ponaša u naporu - rekao je on, a prenosi Mondo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Milan

20.09.2021 09:44

Ovaj dečko na bini na kupusijadi je poginuo od strujnog udara ali se to krije jer neko mora na robiju.

Milos Popovic

24.09.2021 20:23

@Milan - Da li je to pretpostavka ili postoje neki dokazi o tome? Novine pisu da je odukcija pokazala smrt usled srcanog udara, sto jeste retko za njegove mlade godine. Saucesce porodicama.