ŠOLAKOVA JUNAJTED GRUPA TONE KAO TITANIK: Dužan preko 4 milijarde evra

Autor: Republika

Vesti

18.09.2021

12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo je pitanje trenutka kada Junajted grupa više neće moći da otplaćuje dospele obaveze, pa je neminovni kraj priče za Dragana Šolaka proglašenje bankrota ili prodaja kompanije budzašto.

Republika

Foto: Promo/United Grupa

Šolakova Junajted Grupa tone kao Titanik

Prema poslednjim dostupnim podacima o finansijskom poslovanju Junajted grupe, međunarodne medijske hobotnice na čijem je čelu tajkun Dragan Šolak, ukupan dug ove kompanije iznosi više od četiri milijarde evra. Tačnije, da se od broja zavrti u glavi - 4.352.482.000 evra!

Šolak i njegovi kompanjoni, pa čak i zvanično Junajted grupa sa sedištem u Holandiji i Luksemburgu, sa jedne strane ne prestaju da optužuju državu Srbiju za svoj usporeni rast na srpskom tržištu, a s druge strane neprestano se hvale svojim navodnim poslovnim uspesima u inostranstvu, tvrdeći da beleže rekordne uspehe.

Brutalna tajkunska laž je i jedno i drugo! Stabilizacijom i snažnim rastom Telekoma Srbija tržište telekomunikacija samo je napokon postalo slobodno i konkurentno, nakon dugog niza godina potpune dominacije Šolakovog kartela.

Što se tiče navodnih vrhunskih rezultata Junajted grupe, gole činjenice koje u ovom tekstu ekskluzivno iznosimo govore da Šolakov “Titanik” nezaustavljivo srlja u propast! Odnosno, stručnom terminologijom naših analitičara rečeno, Junajted grupa će uskoro biti nelikvidna i nesolventna, a kraj cele priče biće bankrot ili prodaja budzašto.

Okrenimo se sada brojevima, jer sve je njima objašnjeno.

Kada se pogleda ukupan poslovni rezultat na kraju 2020. godine može se primetiti da Junajted grupa (UG) nastavlja da pravi gubitke u redovnom poslovanju, iako je u njihovim izveštajima prikazano drugačije.

Ukupan gubitak UG na kraju poslovne 2020. je iznosio 73,6 miliona evra. Upoređujući sa 2019, kada je ukupan gubitak bio 59,7 miliona evra, to je povećanje minusa za više od 20 odsto.

Ali, to je samo vrh ledenog brega u koji udara “Titanik” Dragana Šolaka. Na kraju poslovne 2020. godine, vidimo da je UG na osnovu obaveza po dugoročnim kreditima, izdatim obveznicama, lizingu i sličnim aranžmanima bila dužna 3,58 milijardi evra!

I to nije sve, daleko od toga. Posmatrajući ukupan iznos dugovanja UG na kraju prošle godine, ono je iznosilo 4,14 milijardi evra! Upoređujući ove iznose sa 2019. godinom, kada su ukupne obaveze UG iznosile 2,10 milijardu evra, zaključak je da je Dragan Šolak u toku prošle godine uvećao zaduženost svoje kompanije za čitavih 100 odsto.

Dupliran je ionako astronomski dug! I, opet, to nije sve, jer najnoviji dostupni podaci o brodolomu Junajted grupe tek slede. U prvom kvartalu 2021, UG je nastavila da generiše gubitke u poslovanju, pa je samo u prva tri meseca ove godine napravljen minus od preko 10 miliona evra. Analizirajući prvi kvartal 2021. vidimo da je UG po osnovu obaveza po dugoročnim kreditima, izdatim obveznicama, lizingu i sličnim aranžmanima postala dužna 3,8 milijardi evra, tačno 3.807.437.000, a posmatrajući ukupan iznos dugovanja na kraju tog perioda zaključak je da ono iznosi ukupno 4.352.482.000 evra!

Upoređujući ove iznose sa krajem 2020. godine vidi se da je UG za samo prva tri meseca ove godine uvećala svoje ukupne obaveze za više od 208 miliona evra, odnosno 4,8 odsto ukupnog duga.

Ukoliko se ovakav trend generisanja gubitaka nastavi, a finansijski izveštaji to neminovno dokazuju, UG neće biti sposobna da iz sopstvenih prihoda finansira dospele neplaćene obaveze, dakle biće nelikvidna i nesolventna.

S obzirom na brzinu kojom se UG zadužuje na tržištima kapitala, uzimanjem kredita ili emitovanjem sopstvenih obveznica, može se sa sigurnošću zaključiti da UG svoju likvidnost više neće moći da finansira pozajmicama i kreditima i da je pitanje trenutka kada će dospeti u situaciju da neće moći da plaća dospele obaveze.

Završetak priče sa Draganom Šolakom i Junajted grupom je neminovan: bankrot ili prodaja i to, s obzirom na nagomilane dugove, za jedan evro, najviše!

Kako je rastao dug 

2019: 2,10 milijarda evra

2020: 4,14 milijarde evra

2021 (Q1): 4,35 milijarde evra

(Republika/Alo)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Duksi

18.09.2021 16:43

Naplatite vi njima poreze i doprinose na vreme.

Odgovori 16 5