"CENTRAL EUROPEAN INDUSTRIES" novi vlasnik "Beohemije"

Autor: Republika

Vesti

17.09.2021

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Češki industrijski holding "Central European Industries" postigao je sporazum o kupovini 100 % udela u srpskoj kompaniji "Beohemija", jednog od vodećih proizvođača kućne hemije u Jugoistočnoj Evropi, koja je u vlasništvu "Preston holdinga", privrednika Davora Milićevića.

Republika

Foto: Promo

Svečana ceremonija potpisivanja Ugovora o preuzimanju kompanije "Beohemija" u Privrednoj komori Srbije

Kupovina "Beohemije" ugovorena je na osnovu međusobno postignutih dogovora i zakonskih uslova uključujući i pozitivno mišljenje Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije. Iznos akvizicije još nije poznat, s’ obzirom da će tek u narednih nekoliko meseci biti zatvoren finansijski okvir transakcije.

"Beohemija", čije je sedište u Beogradu, poseduje fabriku za proizvodnju praškastih deterdženata, fabriku za proizvodnju tečnih deterdženata, proizvodne linije PET ambalaže, magacine, sopstvenu labaratoriju kao i Istraživačko-razvojni centar. Svoje proizvode izvozi u preko 15 zemalja u regionu i Evropskoj uniji.

U 2020. godini, "Beohemija" je ostvarila poslovne prihode u visini 2,7 milijardi dinara, dok je ostvarena poslovna dobit 408 miliona dinara.

Predsednik "Preston holdinga", Davor Milićević, izjavio je da prodaja "Beohemije" predstavlja veliku finansijsku podršku „Preston holdingu“ za dalji razvoj poslovanja. On smatra da dolazak evropskog partnera u Srbiju  dovodi do bolje pozicije "Beohemije" na evropskom tržištu kao i stvaranje boljih uslova za rast i razvoj poslovanja kompanije.

Republika

Foto: Promo

Potpisivanje kupoprodajnog ugovora

G-din Roman Kratochvil,  predstavnik "Central European Industries", je saopštio da će preuzimanje kompanije "Beohemija" od stane "Central European Industries" značiti rast prihoda, širenje asortimana i nastavak razvoja koji je "Preston holding" uspešno sprovodio do sada.

G-din Kratochvil, izjavio je da se pozicije i snaga brendova „Beohemije“ uklapaju u sadašnje ciljeve njihove kompanije i smatra da je ova srpska kompanija odlična baza za širenje poslovanja ka zemljama centralne Evrope.

"Central European Industries", je moderan industrijski holding sa visokom dodatom vrednošću u oblasti energetike, teškog inženjeringa i reciklaže materijala. Obuhvata petnaest kompanija sa više od 2.000 zaposlenih i prometom od preko 200 miliona EUR.

Svečanoj ceremoniji potpisivanja Ugovora i press konferenciji održanoj u Privrednoj komori Srbije, 16.09.2021., pored predstavnika "Central European Industries" i "Preston holdinga", prisustvovali su i g-din Branislav Pejčić, predstavnik Ministarstva privrede, predstavnici Privredne komore Srbije, g-din Igor Popović i g-din Milun Trivunac, kao i njegova ekselencija, ambasador Republike Češke, Tomáš Kuchta, koji je naglasio da je Republika Češka jedna od 10 zemalja na listi najvećih investitora u srpsku privredu. Trgovinska razmena izmedju Srbije i Republike Češke je doživela istorijski maksimum i dosegla 1,2 milijarde eura. Izrazio je posebno zadovoljstvo zbog izvršene transakcije i uverenost u dalji rast i razvoj "Beohemije" u okviru holdinga "Central European Industries".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading