ČETVRTINA ĐAKA U SRBIJI OD NAS NA ONLAJN NASTAVI! Ostali pod maskama u učionicama!

Autor:

Vesti

13.09.2021

06:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četvrtina đaka u Srbiji, u 40 od 161 lokalne samouprave, od danas će krenuti na onlajn ili kombinovanu (delimično onlajn) nastavu, a do kada će trajati zavisiće od epidemiološke situacije u zemlji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Đaci koji krenu u školu moraće non-stop da nose maske

Među tih 40 lokalnih samouprava nalaze se i pojedini veliki gradovi poput Niša sa 260.000 stanovnika (šire područje), Kragujevca sa 180.000, Novog Pazara sa 125.000, Valjeva sa 90.000, Užica sa 80.000, Jagodine sa 70.000..., piše Blic.

Kada je pred 1. septembar predstavljan takozvani "semaforski model" po kojem će se organizovati ova školska godina, i kada su obelodanjeni parametri koji će odlučivati da li će škole u nekom gradu ili opštini biti u zelenoj, žutoj ili crvenoj zoni, između ostalog je apostrofiran i stepen vakcinacije. Međutim, na spisku gradova u kojima će od danas đaci krenuti onlajn nalaze se i neki koji su imali skoro najviše vakcinisanog stanovništva - Priboj, Užice, Niš, Kladovo...

Najmlađi osnovci nastavljaju sa normalnom nastavom

Kada su mlađi osnovci u pitanju, učenici od prvog do šestog razreda, za koje u Srbiji još nije omogućeno vakcinisanje, oni će nastaviti sa normalnom nastavom, svaki dan u školi, bez podele odeljenja.

Naravno, i tu će biti izuzetaka pošto će svako odeljenje, kako među osnovcima, tako i srednjoškolcima, bez obzira da li škole rade po zelenom, žutom ili crvenom modelom, automatski preći na deset dana onlajna ako se pronađu dva ili više učenika zaražena korona virusom.

Očigledno je da su preovladala druga dva isto tako važna parametra - broj zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana, kao i procenat pozitivnih testova u odnosu na broj testiranih.

Kako su objasnili iz Ministarstva prosvete, tokom odvijanja onlajn nastave postoje tri nivoa komunikacije između đaka i nastavnika, zavisno od tehničke opremljenosti samih škola, ali i učenika.

Maske sada moraju da se nose non-stop

Još jedna velika promena koja će danas stupiti na snagu je non-stop nošenje maske. Naime, prema prvobitnim uputstvima koja su bila na snazi, đaci su maske mogli da skinu kada sednu u klupe i dok ne odgovaraju ili ne razgovaraju sa drugarima. Ubuduće će, međutim, morati non-stop da ih nose.

- Tim za škole je doneo odluku o neophodnosti upotrebe zaštitnih maski za sve zaposlene, uključujući i osobe koje su vakcinisane ili su preležale kovid-19. Tim preporučuje upotrebu zaštitnih maski za sve učenike i sve vreme boravka u školi. Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija, koje su potvrđene stručnim mišljenjem lekara specijaliste, potrebno je organizovati rad tako da ovaj učenik bude bez maske, ali uz distancu sa drugim učenicima i zaposlenima - rekli su iz Ministarstva prosvete.

U najboljem slučaju nastava se dešava u realnom vremenu, dakle celo odeljenje je uključeno, nastavnici komuniciraju sa svim đacima koji prate časove preko mobilnih telefona, tableta, kompjutera, koristeći Gugl mit, Tims, pa čak i Viber.

Druga opcija je da nastavnici dele sadržaje u digitalnom obliku, njihove pripreme, dodatne stvari, koje bi trebalo da pomognu učenicima u savladavanju gradiva. Konačno, za one đake koji nemaju mogućnost čak ni da gledaju predavanja preko RTS planete, škole su dužne da obezbede pisane materijale po koje učenici ili njihovi roditelji dolaze u samu obrazovnu ustanovu.

Spisak škola na onlajn nastavi:

* Kladovo

* Petrovac na Mlavi

* Nova Varoš

* Priboj

* Užice

* Valjevo

* Despotovac

* Jagodina

* Paraćin

* Svilajnac

* Rekovac

* Ćuprija

* Preševo

* Novi Pazar

* Bojnik

* Veliko Gradište

* Žabari

* Boljevac

* Zaječar

* Knjaževac

* Bajina Bašta

* Prijepolje

* Čajetina

* Alibunar

* Ljig

* Bogatić

* Ivanjica

* Lučani

* Doljevac

* Niš

* Bela Palanka

* Vranje

* Kraljevo

* Raška

* Tutin

* Nova Crnja

* Aranđelovac

* Knić

* Kragujevac

* Topola

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading