LICEMERNI ORGANIZATORI EKOLOŠKOG USTANKA SAMI SEBI USKOČILI U STOMAK: Ko zaista uklanja smeće a ko nas njime zatrpava?

Autor: Republika

Vesti

12.09.2021

13:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mesecima unazad planirani protest pod nazivom “Ekološki ustanak” ustanak održan juče u Beogradu, a pored nekoliko izlizanih političkih transparenata i gomile đubreta koju su učesnici istog iza sebe ostavili na ulicama glavnog grada, nismo videli ni čuli apsolutno ništa iz domena ekologije

Republika

Foto: Tanjug/AP

Učesnici EKološkog ustanka ostavli đubre iza sebe, ilustracija

I kako to obično biva, izmanipulisana masa od nekoliko desetina ljudi, bez jasnog, tačnije bez ikakvog plana, krenula je sa blokadom glavnih saobraćajnica u Beogradu, a pravo na bunt i slobodne proteste iskoristilu su za uzvikivanje jeftinih političkih parola. Srbiji i njenim građanima nisu doneli ništa osim gomile đubreta koje su ostavili iza sebe, a u tok i ishod protesta razočarana je čak i nekolicina ljudi koji su na isti  došli sa željom da iskreno izraze zabrinutost zbog mogućih posledica na okolinu koje bi sa sobom mogao da nosi projekat “Jadar” kompanije Rio Tinto.

Republika

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Učesnici EKološkog ustanka ostavli đubre iza sebe, ilustracija

Da ipak nije sve tako crno kako rekoše na protestu, govori u prilog činjenica da je početkom meseca pokrenuta akcija čišćenja 500 divljih deponija u Srbiji koje predstavljaju ogroman ekološki problem već decenijama. Smenjivale su se godinama unazad, tačnije od raspada bivše SFRJ, vlade i ministri i govornici i protestanti, ali niko nije napravio ni jedan jedini korak da se problem deponija u našoj zemlji reši. Klupko je počela da odmotava Irena Vujović koja je na čelu Ministarstva zaštite životne sredine. Sa 43 grada i opštine potpisani su ugovori o sufinansiranju čiščenja i uklanjanja deponija, a sa realizacijom se krenulo u prvim danima septembra. Čišćenja se obavljaju svakodnevno, a prvi rezultati akcija mogu se već videti u Pećincima, Vrbasu, ali i u brojnim drugim optšinama i gradovima u Srbiji.

Ministarka Vujović je je tokom protekle nedelje u više navrata apelovala na građane Srbije da ulože maksimalne napore kako bi se očuvale već očišćene lokacije i kako ponovo ne bi došlo do gomilanja smeća i stvaranja divljih deponija.

(Republika/PressSrbija)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading