Pravićemo bebe po ruskom modelu

Vesti

10.12.2017

21:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Problem bele kuge Srbija će rešavati po ugledu na rusku strategiju, kojom je ova zemlja za samo 10 godina uspela drastično da digne natalitet i danas ima više rođenih nego umrlih. Rusi su Srbiji ponudili da njihov institut za demografiju, koji je zaslužan za ovo neverovatno podizanje nataliteta, osmisli mere i da predloge i za našu zemlju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Rusi su ponudili da njihov institut za demografiju, zahvaljujući kojem danas imaju više rođenih nego umrlih, osmisli mere i za našu zemlju

To za Srpski telegraf otkriva Zoran Đorđević, ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike, kroz čiju je saradnju sa Rusima i došlo do ove ideje.

PODIZANJE NATALITETA

- Prilikom posete ruskog ministra rada dotakli smo se i teme nataliteta. Zaključili smo da su Srbija i Rusija veoma slične u tom pogledu. Srbija je manja od Rusije 20 puta, 2006. godine Rusija je imala 20 puta veći negativan prirodni priraštaj od našeg, što je proporcionalno. Smatrajući da je to nacionalni problem, angažovali su institut za demografiju, koji je dobio zadatak da osmisli strategiju za podsticanje rađanja. Danas, posle 10 godina otkako se te mere sprovode, Rusija konačno ima pozitivan prirodni priraštaj, odnosno veći broj rođenih od umrlih stanovnika - objašnjava Đorđević za Srpski telegraf.

ĐORĐEVIĆ: Rusi za treće dete daju nešto poput obveznice sa rokom dospeća. Reč je o sumi od 6.000 evra, koja pruža veliku sigurnost roditeljima

Plan je da naši stručnjaci zatraže od ruskog instituta procenu mera za podizanje nataliteta koje bi bile najbolje za Srbiju. U toku razgovora sa ruskim ministrom Đorđeviću se posebno dopala jedna ruska ideja.

- Oni za treće dete daju nešto poput obveznice sa rokom dospeća. Reč je o sumi od 6.000 evra, koja se troši za samo određene stvari - za školovanje, knjige, pa čak je moguće i kao deo učešća pri kupovini stana jer je važno da to dete sutra ima krov nad glavom. To pruža veliku sigurnost roditeljima, a one sa dvoje dece podstiče da se odluče i za treće - ističe Đorđević.

VIŠE NOVCA

Ko radi, taj i greši, pa su tako i ruski demografi u jednom trenutku zaboravili na prvo dete. Srbija ima priliku da na tim greškama uči i sigurno ih neće ponoviti, zaključuje ministar.

- Roditeljski dodatak za prvo dete povećaćemo sa 39.000 na 100.000. Ove mere počeće da se primenjuju 1. jula 2018. godine, nakon što bude usvojen zakon o finansijskoj podršci porodicama s decom. Ono što je prednost zakona jeste da ćemo nova pravila moći da donosimo uredbom koju na predlog ministara odobrava Vlada. Tako ćemo izbeći izmene zakona koje dugo traju i podrazumevaju niz procedura. I ono što je najbitnije, ako se ukaže prilika da u skladu s potrebama, strategijom, menjamo uredbu, a sve u svrhu pomoći porodicama sa decom i većeg nataliteta - poručuje Đorđević.

RepublikaFoto: pixabay.com

Zaustavićemo zloupotrebe

S obzirom na to da se naknada za porodiljsko određuje prema proseku zarada u poslednjih godinu dana, bilo je i zloupotreba. To više neće biti moguće, kaže ministar Zoran Đorđević.

- Po novom zakonu gledaćemo da majke koje više rade, više i dobiju. Zato će se za obračun naknada za porodilje uzimati poslednjih 18 meseci rada, a u obračun će ići i noćni rad, prekovremeni rad tj. sve ono na što se oporezuje. S druge strane, naknada svakako neće moći da bude niža od minimalca - dodaje 

RepublikaFoto: pixabay.com

Ovo su mere koje će se primenjivati u 2018. godini

 

Povećanje roditeljskog dodatka

- sa 39.503 na 100.000 dinara za prvo dete

- sa 154.472 na 160.000 u 24 rate za drugo dete

- sa 278.037 na 280.000 u 24 rate za treće dete

- sa 370.713 na 371.000 u 24 rate za četvrto dete

Povećanje dečjeg dodatka

- 3.000 dinara redovni iznos dečjeg dodatka za jul 2018.

- 30 odsto uvećava se iznos dečjeg dodatka za jednoroditeljske porodice i staratelje

- 50 odsto uvećava se za roditelje deteta sa smetnjama u razvoju i deteta sa invaliditetom, za koje je doneto mišljenje interresorne komisije i za dete koje ostvaruje dodatak za pomoć i negu drugog lica, a koje nije smešteno u ustanovu za smeštaj

Cenzusi za ostvarivanje prava na dečji dodatak

- 9.000 dinara iznosiće za jul 2018. (predviđa Nacrt zakona)

- 20 odsto se uvećava cenzus za jednoroditeljske porodice, staratelje i roditelje deteta sa smetnjama u razvoju i deteta sa invaliditetom, za koje je doneto mišljenje interresorne komisije, a koje nije smešteno u ustanovu za smeštaj

- 30 odsto se uvećava za jednoroditeljske porodice gde nema drugog roditelja (umro je, a nije ostvarena porodična penzija ili je nepoznat) ili je drugi roditelj nesposoban za privređivanje

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading