TREĆA DOZA USLOV ZA PUTOVANJA? Oročeno trajanje vakcina, posle 9 meseci na granici će vam tražiti još jednu potvrdu

Autor:

Vesti

30.08.2021

08:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Treća ili “buster” doza vakcine protiv korone ne samo što će ojačati imunitet građana, već bi uskoro mogla da bude i neophodna ukoliko želite da putujete.

I do sada smo, manje-više, ukoliko smo vakcinisani sa dve doze skoro svih vakcina, mogli da putujemo u mnoge zemlje, ali iz više izvora stižu najave da bi treća doza već na jesen, ili najkasnije na zimu, mogla da bude ključni uslov za putovanja bez karantina.

Republika

Foto: Tanjug

Na granici će tražiti potrvdu o vakcinaciji

 

Pojedine države su, naime, već ograničile trajanje potvrde o vakcinaciji. Ako planirate na primer da idete u Hrvatsku ili Austriju, dve zemlje koje srpski građani veoma često posećuju, morate da imate na umu da i jedni i drugi imaju specifičan uslov, a to je da se potvrda o vakcinaciji priznaje samo ako od davanja druge doze nije prošlo više od devet meseci.

Vakcina oročena na devet meseci

Dakle, naši građani koji su prvi revakcinisani početkom februara, već prvih dana novembra neće biti u prilici da putuju u Austriju ili Hrvatsku sa potvrdom o vakcinaciji, već će im za to biti neophodan PCR test. Ili - potvrda o trećoj, odnosno “buster” dozi.

Austrija i Hrvatska nisu usamljeni slučajevi, pa je tako Katar na svojevrstan način uveo rok važnosti vakcine i dozvoljava ulazak u zemlju onima koji su primili drugu dozu u poslednjih godinu dana.

U svim ovim slučajevima razlog je jasan - čak ni najugledniji imunolozi ne mogu sa sigurnošću da kažu koliki je rok trajanja zaštite od virusa nakon sprovedene imunizacije. Takođe, nije poznato ni koliko traje imunitet onih koji su preležali koronu, zbog čega se treća doza smatra poželjnim pojačanjem.

Među onima koji nagoveštavaju da je sasvim izvesno da mnoge zemlje neće prihvatiti goste koji su poslednju dozu primili pre, recimo godinu dana, već će zahtevati dodatnu potvrdu ili vakcinu je i Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (JUTA).

Republika

Foto: Tanjug/AP

Treća doza vakcine ojačaće imunitet građana

 

Trend koji podržavaju mnoge zemlje

Naime, na pitanje da li se očekuje da treća doza vakcine bude dodatni uslov za prelazak granice i ulaz u pojedine zemlje, Aleksandar Seničić, direktor JUTA, izjavio je “da očekuje da zemlje prihvate treću dozu i odluče da je uvrste kao jednu od olakšavajućih okolnosti za ulazak u te države”.

U izjavi za „Blic“ Seničić kaže da se za sada ne zna mnogo o tome, ali da se pretpostavlja da će svi oni koji prime treću dozu imati prednost kod putovanja i boravka u pojedinim zemljama.

- Čeka se zvaničan stav Svetske zdravstvene organizacije (SZO), kao i Evropske komisije u vezi preporuka. Postoje zemlje koje su oročile rok od druge doze na 210 dana od dana primanja. Ali, generalno još uvek nema nikakvih konačnih odluka. Sve ide u tom pravcu da će oni koji su vakcinisani imati privilegije i za putovanja u odnosu na nevakcinisane građane. Očigledno je to trend koji podržavaju mnoge zemlje – kaže Seničić.

Republika

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Aleksandar Seničić, direktor JUTA

 

Prema spekulacijama britanskih medija, tamošnja vlada razmatra mogućnost da treća doza bude bude uslov za putovanje u inostranstvo. To bi značilo da oni koji imaju dve vakcine idu u karantin po povratku iz inostranstva u domovinu, dok “buster” obezbeđuje povratak bez uslova. Na drugoj strani, Saudijska Arabija je odlučila da dopusti ulazak u zemlju vakcinisanim putnicima koji su nakon prve dve doze “sinofarma” ili “sputnjika” primili treću neke od vakcine koje su priznate kod njih - “fajzera”, “moderne”, “astra-zeneke” ili “džonson&džonson”.

Podsetimo, još pre nekoliko nedelja, kada je počela primena treće doze vakcine protiv korone, u Srbiji je istaknuto nekoliko grupa ljudi koji su prioriteti. Pored hroničnih bolesnika, te zaposlednih u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, na spisku su se našli i “putnici u međunarodnom saobraćaju”. Kako su kasnije objasnili nadležni, reč je o osobama koje često putuju i kojima bi “buster” doza olakšala putovanja, ali i učinila ih u svakom slučaju bezbednijim.

Koje vakcine priznaju?

Epidemiolog u subotičkom Zavodu za javno zdravlje, dr Nebojša Bohucki, i ranije je isticao da putovanja ne bi smela da budu problem ako se poštuju protivpandemijske mere.

- Jako je dobro primiti dve doze vakcine, a što se tiče treće doze malo ko je došao još uvek na red. Nju mogu da dobiju oni koji su se vakcinisali u januaru i februaru, a njih je za sada jako malo. Tada su uglavnom vakcinisani samo stari ljudi, za druge nije bilo mogućnosti, pogotovo ne mlađi svet koji najviše putuje. Oni koji su u martu primili drugu dozu će u septembru doći na red za treću. Ona je svakako dobrodošla jer će čovek biti zaštićeniji – kaže dr Bohucki.

U Srbiji je najviše građana u prvom krugu primilo kinesku “sinofarm” vakcinu, zatim “fajzer”, pa “sputnjik” i, najmanje “astra-zeneku”. SZO je odobrila “sinofarm”, ali ne i EMA, ali su pojedine članice EU samostalno odlučivale koje vakcine će prihvatiti, a koje ne. Recimo, Francuska je prihvatila samo vakcine koje je registrovala EMA. Takođe, Francuska ne odobrava ulazak ni putnicima koji bi za treću dozu primili neku od njima prihvatljivih vakcina ukoliko je i jedna od prve dve bila kineska “sinofarm” ili “sinovak”. Ulaz imaju samo oni koji imaju dve EMA registrovane doze.

Republika

Foto: pixabay.com/WHO

SZO nije odobrila sve vakcine

 

Grci uveli dva testa za neke zemlje

Sa davanjem treće ili “buster” doze pored Srbije već su započeli još ranije Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Izrael, Mađarska, Litvanija, Slovenija, Kanada, a veoma uskoro će startovati i u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj...

Grci su za pojedine zemlje, poput Severne Makedonije i Bugarske, uveli obavezu da turisti koji nisu vakcinisani, osim obaveznopg PCR testa ne starijeg od 72 sata, moraju i da se testiraju (brzi test) na samoj grčkoj granici. Ovo, za sada, ne važi za putnike iz Srbije, mada nije isključeno da bude uvedeno tokom septembra. Vakcinisani, međutim, ne moraju da brinu.

Nove mere za srpske turiste uvedene su na Kipru i u Severnoj Makedoniji. Da bi naši građani ušli na Kipar dovoljno je da budu vakcinisani. Međutim, oni koji nisu cepljeni moraće da odrade dva testa, jedan PCR pred put i drugi antigenski po dolasku na Kipar. Takođe, od 1. septembra oni koji nisu vakcinisani i nemaju negativan PCR test, kroz Severnu Makedoniju će moći da budu samo u tranzitu od pet sati.

Srbija ostaje na zelenoj listi EU?

Evropska komisija se mesec i po dana nije sastajala kako bi osvežila zelenu listu trećih zemalja (koje nisu deo EU) čiji građani mogu lakše da putuju u države članice. Kako se nezvanično moglo čuti po briselskim kuloarima, razlog je bila turistićka sezona, ali je sada kada smo stigli skoro do septembra po svemu sudeći vreme da se “preseče”, te da se lista “apdejtuje”.

Sastanak Evropske komisije trebalo bi da bude održan tokom današnjeg dana, a tada bi trebalo da bude odlučeno i koje će se zemlje od 1. septembra nalaziti na zelenoj listi, s obzirom da četvrti talas korone bukti u celoj Evropi, pa i šire.

Da li će Srbija i dalje biti među privilegovanima zavisiće od odluke Evropske komisije da li će se striktno držati pravilnika ili će ipak gledati da se obezbedi samo od zemalja u kojima je najteže korona stanje. Podsetimo, EU je svojevremeno postavila sedam uslova da bi neka država bila na zelenoj listi, a Srbija sigurno ne ispunjava tri. Prvi je da u poslednjih 14 dana imamo 75 i manje zaraženih na 100.000 stanovnika, a mi smo trenutno daleko iznad, na oko 350/100.000. Drugi uslove je da zemlja ima “stabilan ili opadajući trend novih slučajeva u poslednjih 14 dana”, a nama, nažalost, korona brojke vrtoglavo rastu iz nedelje u nedelju. Konačno, jedan od uslova je i da procenat pozitivnih testova ne bude iznad četiri odsto, a nama trenutno on varira između 14 i 17 odsto.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Testiranje građana i na granici

 

Brojke sve lošije

Brojke nam ne idu na ruku, ali prema nezvaničnim informacijama iz Brisela, Srbija neće biti među zemljama koje će biti “izbrisane”. Sa zelene liste bi, prema tim informacijama, trebalo da budu skinuti SAD, Izrael, Liban, Crna Gora, Severna Makedonija i tzv. Kosovo.

Ne treba zaboraviti da odluka Evropske komisije nije obavezujuća za zemlje članice, već je samo preporuka, a od samih zemalja zavisi kakve će uslove postaviti za ulazak stranih posetilaca. Zato ne treba sumnjati da bi čak i ukoliko ispadnemo sa zelene liste EU, naši turisti, uz određene uslove, mogli da putuju kako u Grčku, tako i u Mađarsku, Bugarsku, verovatno i Hrvatsku, Sloveniju...

Uostalom, u prethodnih desetak dana mnoge zemlje, poput Španije, Grčke, Norveške ili Češke, već su pooštrili mere na granicama, ali njima nisu bili obuhvaćeni građani Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading