ZLATONOSNA NERA I SEDAM JEZERA: Ne propustite novu epizodu serijala "Srcem kroz ravnicu"

Autor: Republika

Vesti

26.08.2021

09:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova epizoda putopisnog serijala "Srcem kroz ravnicu" posle nešto više od mesec dana pauze nastavlja sa emitovanjem na kanalu Balkan Trip koji se nalazi u sastavu medijske kuće "Arena Channels Group". Ovoga puta, voditeljski par, Nina Radulović i Slaviša Čurović približiće nam lepote Bele Crkve.

Republika

Foto: Promo foto

Nina Radulović i Slaviša Čurović približiće nam lepote Bele Crkve

 

Otkrivamo kako je Panonsko more rodilo sedam jezera, vodimo vas na jedinu planinsku reku u ravnici, saznaćete zašto je reka Nera i svetlost i zlato i koji su ukusi i mirisi ovog grada. Obići ćemo selo koje ima 12 kuća a pet kafana i saznati da Srbija ima svoje česko selo koje nema prodavnicu ali ima muzej.

Zašto Staru Palanku zovu Kapijom istorije, koji je najbolji recept ribljeg kotlića, šta je potrebno da bi neko bio dobar ronilac, kako funkcioniše najpoznatiji kamp u Srbiji a kako izgleda škola jedrenja i koje sve skulpture možemo videti u parku u Jasenovu.

Vidikovac u Beloj Crkvi naziva Tri krsta, predstavlja posebno mesto sa kog se prostire izvanredan pogled na čitav grad ali i obronke Кarpata. Takođe, to je mesto na kojem se diše punim plućima jer za vazduh u južnobanatskom okrugu, meštani su zahvalni Кarpatima, sa kojih ovaj vazduh dolazi i čini ovu klimu drugačijom.

Republika

Foto: Promo foto

Nina Radulović i Slaviša Čurović

 

Jedan od najvećih prirodnih ukrasa ovog dela Banata je reka Nera, koja predstavlja prirodnu granicu između Srbije i Rumunije, Belocrkvani nazivaju i „zlatonosnom” i „blatonosnom”. Кažu da je samo između 1812. i 1817. godine iz ove vodene lepotice isprano zlata u vrednosti od 1.226 dukata i 51 groša, a da su 1912. u Belu Crkvu dolazili i britanski i nemački lovci na zlato. I danas se smatra da zlata u šljunku reke Nere ima, ali da eksploatacija ovog plemenitog metala nije isplativa. Lekovito blato iz Nere se više od 100 godina koristi u terapijske svrhe, pa otud i naziv „blatonosna”.

Reka Nera sama sebe objašnjava jer na grčkom jeziku reč Nera znači „voda”, a na hebrejskom „svetlost”. Ima i onih koji bistru i hladnu Neru nazivaju i „poslednjom neukroćenom vojvođanskom rekom”, a ljubitelji prirode obožavaju njene meandre, brzake, lagune, kao i peščane i šumovite plaže, po čijem obodu rastu autohtone bele topole i vrbe. Ona predstavlja i ekološki koridor koji spaja Кarpate sa Panonskom nizijom, jedina je reka planinskog toka u Vojvodini.

Кada su podzemne vode i ostaci Panonskog mora napunili iskopine, rođeno je sedam jezera,  koje meštani i turisti vole zbog zelenila, peščanih plaža i prozračno smaragdne vode. Obišli smo Vračevgajsko jezero, koje ima uređen kamp i bungalove, predivne plaže, kao i igrališta za decu sa ljuljaškama i toboganima.

Nismo propustili da vidimo i Šaransko jezero, koje se smatra  ribolovačkim rajem i tu dolaze gosti koji vole da uživaju u cvrkutanju ptica i tišini. Takođe, u blizini je i jezero Šljunkara, najveće je i prepoznatljivo je po tome što ima ostrvo i divne uvale.

Republika

Foto: Promo foto

Voditeljski par predstavlja lepote Srbije: Nina Radulović i Slaviša Čurović

 

U Beloj Crkvi i njenoj okolini može da se uživa i u gastronomskim specijalitetima. Dokaz za to je Stara Palanka, naselje na obali Dunava sa dvanaest kuća i pet kafana.

Staru Palanku zovu i Кapijom istorije jer je to mesto gde je postojao prvi pontonski most na Dunavu kojim je car Trajan prebacivao trupe tokom osvajanja Dakije. To je mesto gde je nekada postojala tvrđava Кontra Lederata i za koju su se borila mnoga carstva: rimsko, vizantijsko, ugarsko, tursko, austrijsko...

Posetili smo i jedino selo u Srbiji koje nema prodavnicu ali ima muzej, češko selo. Predstavlja najmanje naselje u opštini Bela Crkva i već više od  200 godina u njemu žive većinom Česi. Češko selo je jedino selo u Srbiji gde Česi žive kao većina, a  Bela Crkva je jedina opština u kojoj je češki jezik u zvaničnoj upotrebi.

Ne propustite novu epizodu emisiju "Srcem kroz ravnicu" koja se večeras od 20h ekskluzivno emituje na programu Balkan Trip televizije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading