DOBRA VEST ZA VOZAČE! Konačno pada cena goriva, evo kada se može očekivati pojeftinjenje!

Autor:

Vesti

24.08.2021

21:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji gorivo konačno pojeftinjuje, a stručnjaci prognoziraju da će se pad cene barela sirove nafte na svetskom tržištu za 12 dolara konačno osetiti i u našoj državi.

Republika

Foto: NIS

Stručnjaci procenjuju da će gorivo pojeftiniti i u Srbiji, ilustracija

Prema procenama stručnjaka iz sveta naftne industrije, pojeftinjenju naftnih derivata možemo se nadati uskoro, i to za dva do tri dinara po litru! Naime, od polovine avgusta cena barela je u padu, te je stoga niža cena i kod nas sve izvesnija.

Do prošle sedmice cene goriva na srpskim pumpama rasle su dva, tri puta nedeljno... Vozačima je cena goriva iznenađenje svaki put kada dođu na pumpu, jer je litar najtraženijeg evrodizela dostigao sada čak 164 dinara, a benzina 162 dinara. Istovremeno, na svetskom tržištu cena barela pala je sa 77 dolara na oko 65 dolara. To pojeftinjenje se, kažu, već održava i na naše tržište, ali minimalno.

Prema rečima Nebojše Atanackovića iz Unije poslodavaca Srbije sada je trenutak kada bi cene nafte trebalo da padnu na pumpama.

- Sirova nafta se uvek troši unapred, pa tako sada i dalje trošimo ovu skuplju iz zaliha. I do sada su berzanske cene bile naduvane, ali kako pandemija ne prolazi, vreme je da cene krenu da padaju. Logično je da pojeftinjenje dođe vrlo brzo. Procenjujem da će gorivo pojeftiniti dva do tri dinara po litru. Moramo uzeti u obzir da sirova nafta na svetskom tržištu ne može baš toliko da utiče, već da je uticaj njene cene minimalan - rekao je on za "Kurir".

Milan Kovačević, ekonomista, takođe misli da se možemo nadati padu cene goriva.

- Pad cene nafte je očekivan, jer ona može biti fleksibilnija, a delimično zavisi upravo od cene sirove nafte. Ublažavanje cena svakako je očekivano i preporučljivo - istakao je on.

Inače, dešavanja u Avganistanu još ne utiču na svetsko tržište nafte, ali ako se prošire na Bliski istok i šire, onda bi cene ponovo mogle da rastu, kažu analitičari. Od početka godine sirova nafta na svetskom tržištu poskupela je 50 odsto, a u zavisnosti od vrste, cene derivata na našim pumpama više su od 25 do 30 dinara.

Podsetimo, nafta tipa brent, koja se koristi u Srbiji, krajem oktobra 2020. koštala je 37,65 dolara po barelu, a samo pre nekoliko dana dostigla je 77 dolara, da bi sada već pala na 65 dolara. Inače, u oktobru 2020. litar benzina u Srbiji iznosio je 134,2 dinara, a sada je skoro 162 dinara. Litar evrodizela je u istom periodu skočio sa 140 na 164 dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading