PRVI ČOVEK EPS-A POSETIO HE "ZVORNIK"! Grčić: Veća snaga i proizvodnja, duži radni vek

Autor: Republika

Vesti

05.08.2021

11:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle urađene revitalizacije, hidroelektrana „Zvornik“ danas je modernija nego što je bila pre 65 godina kada puštena u rad i jedan od istinskih dragulja u proizvodnom sistemu „Elektroprivrede Srbije“. Snaga HE je povećana sa 92 na 122,3 megavata, radni vek je produžen za najmanje 40 godina, a dobrim održavanjem to će sigurno biti i duže – rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a tokom obilaska ove HE.

Republika

Foto: EPS

Milorad Grčić u poseti HE Zvornik

– Modernizacija „Zvornika“ je jedan od najboljih primera uspešne politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića da obnovimo i sačuvamo sve kapacitete koje imamo za najmanje toliko godina koliko su već radili i da se neprestano prilagođavamo rastu privrede. 

Grčić je naglasio da je revitalizacija „Zvornika“ počela 2016. godine, a sva četiri agregata su modernizovana za četiri godine i to iz kredita nemačke razvojne banke KfW. Simbolično je za 65 godina rada utrošeno 65 miliona evra, a nešto više od 18 miliona evra realizovale su domaće firme. Ceo upravljački sistem uradio je Institut „Mihajlo Pupin“.

Republika

Foto: EPS

Milorad Grčić u poseti HE Zvornik

– HE „Zvornik“ danas zadovoljava sve parametre u zaštiti životne sredine. Sada se koriste samopodmazujući ležajevi, a umesto ulja demineralizovana voda. U potpunosti smo zaštitili reku Drinu - objasnio je Grčić. - Veoma sam ponosan na zaposlene u ovoj HE i čestitam im na urađenom poslu.

Prvi čovek EPS-a je podsetio da je 2016. godine ovaj projekat izvađen iz „fioke“ , pokrenut je i obnovljen sa nemačkom KfW bankom, a veliki doprinos dao je tadašnji nemački ambasador Aksel Ditman. 

Republika

Foto: EPS

Milorad Grčić u poseti HE Zvornik

- Rudari „Kolubare“ su zamolili da obiđu neku od naših HE i vide kako se proizvodi struja, a da to nije iz uglja. Drago mi je što su danas obišli „Zvornik“, a uskoro će obići i „Đerdap“ i „Bajinu Baštu“. Važno je da svi znaju da EPS dve trećine energije proizvodi na bazi uglja iz Kolubare i Kostolca i to daje stabilnost sistemu. Cilj je da sve termo kapacitete unapredimo i sačuvamo, ali i da povećamo procenat „zelene“ energije – rekao je Grčić. - Težimo ka tome da Srbija u budućnosti svakog dana samo izvozi struju, da nijednog momenta nema potrebe da se uvozi struja.

Republika

Foto: EPS

Milorad Grčić u poseti HE Zvornik

Na godišnjem nivou proizvodnja je veća od potrošnje, jer proizvodimo u proseku od 32 do 34 teravata električne energije, potrošnja je ispod 32 teravata potrošnja, ali nije u svakom mesecu u godini proizvodnja jednaka potrebnoj potrošnji. Zahvaljujući dobrom upravljanju, naši građani i privreda imaju stabilno snabdevanje. 

Republika

Foto: EPS

Milorad Grčić u poseti HE Zvornik

Predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić je zahvalio Grčiću na tome što je projekat revitalizacije HE „Zvornik“ urađen, jer je to veoma značajno za opštinu koja je dugi niz godina bila devastirana. 

Republika

Foto: EPS

Milorad Grčić u poseti HE Zvornik

- Hvala predsedniku Srbije, Vladi Srbije i EPS-u, jer ovaj projekat mnogo znači za ljude koji već rade, ali i za mlade, jer sada ima i mogućnosti za nova zapošljavanja da mladi ostanu i ne idu u Beograd, Novi Sad ili van Srbije – rekao je Jevtić.

Republika

Foto: EPS

Hidroelektrana "Zvornik"

 Pored Grčića, HE „Zvornik“ obišli su i Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije, predstavnici rukovodstva i sindikata RB „Kolubara“. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading