Međunarodna matematička olimpijada 2021. – informacije

Autor:

Vesti

05.08.2021

09:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na 62. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja je održana od 14. od 24. jula, ekipa Srbije osvojila je četiri medalje i jednu pohvalu. Sve 4 medalje osvojili su učenici Matematičke gimnazije u Beogradu. Najbolji rezultat postigao je Dobrica Jovanović osvojivši zlatno odličje.

Republika

Foto: Promo

 

Pojedinačni rezultati:

  • Dobrica Jovanović (Matematička gimnazija, Beograd) - zlatna medalja
  • Mateja Vukelić (Matematička gimnazija, Beograd) - srebrna medalja
  • Veljko Radić (Matematička gimnazija, Beograd) - srebrna medalja
  • Miloš Milićev (Matematička gimnazija, Beograd) - bronzana medalja
  • Aleksa Đorđević (Gimnazija Svetozar Marković, Niš) - pohvala
  • Milan Gelić (Matematička gimnazija, Beograd) 

Formalni domaćin Olimpijade bila je Rusija (Sankt Peterburg), a lokalni organizator u Srbiji bilo je Društvo matematičara Srbije. Samo takmičenje je održano onlajn, a učenici su radili u prostorijama Matematičke gimnazije u Beogradu. 

Rukovodstvo ekipe su činili Marko Radovanović, Bojan Bašić, Dušan Đukić i Pavle Martinović.
Republika

Foto: Promo

 

Kompanija NIS u okviru svog programa „Energija znanja“ od 2013. godine podržava realizaciju takmičenja iz matematike na lokalnom i međunarodnom nivou. Na ovaj način se obezbeđuju sredstva za održavanje Srpske matematičke olimpijade, kao i pripreme i učešće naših predstavnika na međunarodnim olimpijadama iz matematike. 

Uz podršku NIS-a, pre nekoliko meseci je u Matematičkoj gimnaziji otvoren kabinet za informatiku. Ovaj kabinet koristi se za redovnu nastavu, ali i za pripreme učenika za odlazak na međunarodna takmičenja. 

Republika

Foto: Promo

 

Profesor dr Miroslav Marić, Predsednik Društva matematičara Srbije:

Društvo matematičara Srbije (DMS) je više od 70 godina krovno udruženje matematičara i informatičara u Srbiji. Sa sedištem u Beogradu, uz preko 20 podružnica širom Srbije, DMS nastoji da brojnim aktivnostima da pun doprinos unapređenju društvenog ambijenta, nivoa obrazovanja nacije i kvaliteta života uopšte.

DMS svake godine organizuje oko 20 takmičenja mladih matematičara i programera, za učenike osnovnih i srednjih škola, počev od školskih, preko opštinskih, okružnih i državnih do srpskih olimpijada. Sistem takmičenja koji DMS sprovodi je veoma kompleksan. Kada je matematika u pitanju, 30 do 40 hiljada mladih matematičara (od 3. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole) prođe kroz sistem kvalifikacija, da bismo došli do juniorske odnosno srednjoškolske ekipe koje čini po 6 takmičara koji će predstavljati Srbiju. Osim same organizacije kvalifikacija, za te ekipe je potrebno obezbediti adekvatne pripreme kao i putovanja do destinacija gde se održavaju takmičenja. Sve to ne bi bilo moguće bez pomoći države i društveno odgovornih kompanija poput NIS-a koje prepoznaju značaj onoga što radi DMS.

Brojne medalje naših mladih matematičara i programera sa međunarodnih takmičenja, koje snažno ističu i promovišu Srbiju na svetskoj mapi, posledica su dobro osmišljenog i organizovanog sistema rada sa talentima u oblasti matematike i informatike. Društvo organizuje letnje škole za mlade matematičare i programere osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, a pored nekoliko stručnih časopisa izdaje i dva vredna časopisa sa mlade: ,,Matematički list” za učenike osnovnih škola i ,,Tangentu” za učenike srednjih škola. U dugoj tradiciji Društva izdato je i preko 60 naslova u biblioteci ,,Materijali za mlade”.

Svim nabrojanim sadržajima i brojnim drugim aktivnostima DMS ulaže u budućnost Srbije. 

Bojan Bašić, vođa tima:

Ove godine je održana 62. po redu Međunarodna matematička olimpijada. Učestvovalo je 107 država i ukupno 619 takmičara. Domaćin je bila Rusija, preciznije Sankt Peterburg, pri čemu treba napomenuti da je ovo izdanje Olimpijade, uz prošlogodišnje, bilo izuzetno po tome što su (zbog epidemije koronavirusa) takmičari radili zadatke u svojim zemljama, uz neprekidnu komunikaciju sa organizatorima putem interneta. O značaju ovog takmičenja i jačini konkurencije (ne samo ove godine, već svake) govore već i sami numerički podaci o broju učesnika: naime, reč je o, bez sumnje, najznačajnijem srednjoškolskom matematičkom takmičenju (da napravim paralelu verovatno prikladnu u ovom periodu: ono što za sportiste predstavljaju sportske Olimpijske igre, to za takmičare iz matematike predstavlja Međunarodna matematička olimpijada).

U takvoj konkurenciji, naši učenici su osvojili jednu zlatnu medalju (Dobrica Jovanović), dve srebrne (Mateja Vukelić i Veljko Radić), kao i jednu bronzanu medalju (Miloš Milićev, svi iz Matematičke gimnazije u Beogradu), dok je Aleksa Đorđević iz Gimnazije "Svetozar Marković" u Nišu osvojio pohvalu. Time su naši učenici još jednom dokazali da je u Srbiji nauka (u ovom slučaju matematika) kapital koji treba naročito negovati i podsticati na razvoj kod mladih ljudi, budući da je potencijal koji oni poseduju daleko iznad nekog možda očekivanog nivoa spram veličine Srbije i njenog položaja u svetu.

Moramo izraziti zahvalnost kompaniji NIS, koja je prepoznala imperativ ulaganja u obrazovanje mladih ljudi i koja nam pruža značajnu podršku već dugi niz godina. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading