DA LI KUMSTVO SME DA SE ODBIJE? Sveštenik dao odgovor na pitanje koje muči SVE SRBE!

Autor: Republika

Vesti

31.07.2021

12:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznata izreka glasi: Bog na nebu, kum na zemlji. Ta uloga je veoma važna u svakoj porodici, međutim šta uraditi kada vas za kumstvo pita neko ko vam nije istinski drag. Da li odbijanje dolazi u obzir?

Foto: Tanjug/AP

 

 

Kum je nekada bio samo jedan za čitav rod, ali danas svaka porodica ima svoga kuma. On je glavni svedok pred Bogom i ljudima na venčanju, on krštava decu, venčava decu i vezan je za tu porodicu sve do smrti.

Izabrati nekoga za kuma krupna je odluka, a s druge strane veoma je velika odgovornost kada nas neko izabere za ovu bitnu ulogu.

Nažalost, u današnje vreme prva pomisao kada nas neko pita da li hoćemo da budemo kum/kuma, jeste da li imamo dovoljno novca da opravdamo u potpunosti ovu ulogu u životu dragih nam ljudi. U našem narodu vekovima postoji izreka “kumstvo se ne odbija”, a evo kakve vas posledice očekuju ukoliko odbijete ovu važnu ulogu, prema starom narodnom verovanju:

Jedno od verovanja glasi, da ako odbijete da budete kum na venčanju, kroz život će vas pratitti nesreća i nikada nećete pronaći svoju srodnu dušu, jer ste odbili da pred Bogom i ljudima svedočite o braku dvoje ljudi.

Foto: Photo by Andriy Tod on Unsplash

 

 

Neki ljudi veruju da pored nesreće u ljubavi odbijanje kumstva donosi i usamljenost do kraja života i da čovek koji je odbio kumstvo neće pored sebe imati pravog prijatelja.

Kum je osoba od poverenja, najčešće najbolji prijatelj. Ako vas za kuma pozove neko ko vam nije blizak, logično je da ćete se dvoumiti. I zato je najbolje biti iskren - kaže arhimandrit Nikitović, prenosi Opanak.

Drugo narodno verovanje, jeste da čovek koji odbije da kumuje na krštenju deteta nikada neće imati poroda. Drugim rečima sam neće moći da ima decu i širi sopstvenu porodici, jer nije spreman da na sebe preuzme jednu veliku duhovnu obavezu.

- Taman posla! To su obična sujeverja koja se krše sa pravoslavljem. Kum treba da bude duhovni vodič svom kumčetu. Da ga vodi kroz život i bude oslonac. A kako to da bude ako ne želi  - pita Nikitović.

Dodaje da je kumstvo sada dosta drugačije nego što je ranije bilo. Stara kumstva su bila održavanija i na neki način jača, dok se danas na ovakav čin više posmatra kroz nekakvu materijalnu prizmu.

- Može se lako desiti da čovek kuma bira prema materijalnom stanju, ne bi li tako sebi u bliskoj budućnosti pribavio korist. E, ni to nije utemeljeno u pravoslavlju - jasan je arhimandrit.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading