OVA VAKCINA JE NAJEFIKASNIJA PROTIV DELTA SOJA: Direktorka RFZO otkrila nove podatke!

Autor:

Vesti

28.07.2021

20:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanje pokazalo koja vakcina najviše štiti od delta soja korone!

RepublikaFoto: pexels.com

Vakcina kineskog proizvođača Sinofarm, kojom je vakcinisan najveći broj građana u Srbiji je među najefikasnijim cepivima protiv delta soja virusa korona, izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić, apelujući na građane da se vakcinišu.

Škodrić skreće pažnju na nedovoljan broj vakcinisanih građana, naročito među mladima i navodi da je među populacijom od 18 do 30 godina vakcinisano svega 18 odsto njih, a da je vakcinacija jedini način zaštite od virusa korona.

- U Srbiji ima dovoljne količine vakcina - kaže Škodrić.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen
Sanja Radojević Škodrić

Na pitanje postoje li već neka saznanja o efikasnosti pojedinih vakcina na delta soj, Škodrić kaže da je istraživanje iz Šri Lanke pokazalo da je efikasnost vakcine Sinofarm kod mladih 99 odsto, a kod starijih 94 odsto i ističe da je tu vakcinu primilo oko milion i sedamsto hiljada naših građana i da je reč o bezbednoj vakcini.

To su, kaže, pokazali podaci objavljeni u stručnom časopisu "Jama" iz 2021. godine.

Kada je reč o trećoj dozi i nedoumicama oko toga treba li primiti i koju treću dozu vakcine i o mogućnosti kombinovanja vakcina različitih proizvođača, Škodrić kaže da za sada nijedna referentna institucija nije donela zvaničnu preporuku o tome.

- Ne postoji ni nezvanična preporuka Svetske zdravstvene organizacije kao ni Evropske agencije za lekove o uvođenju treće doze - rekla je direktorka RFZO.

Ističe da se Srbija se od samog početka epidemije virusa korona ponaša ozbiljno odgovorno i da je ispred mnogih zemalja u analizama preduzetim potezima kada je reč o kovidu-19.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Veljko

28.07.2021 22:00

Naši veterinari imaju iskustva da je najbolje upotrebiti više vrsta vakcina.

realan

30.07.2021 10:24

Kinezi su objavili istrazivanja da se njihova vakcina nije pokazala dovoljno efikasnom a vi je uporno forsirate. Na osnovu cega? Na osnovu toga sto je najvise imate na lageru? Zapitajte se da li ste i koliko sami krivi za ispod 50% vakcinisanog stanovnistva. Kontradiktorne izjave zbunjuju narod i izazivaju nepoverenje. Da ne bude zabune, ja sam vakcinisan i apsolutno sam za vakcinaciju. Sta mi to vredi kada ce virus opstati a dejstvo vakcine vremenom nestati, pa cemo ponovo morati sve ispocetka.