STOJANOVIĆ IMENOVAN ZA NOVOG AMBASADORA U SIRIJI: Promena u diplomatskom predstavništvu naše zemlje u Damasku

Autor:

Vesti

27.07.2021

08:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radovan Stojanović, šef odeljenja za Aziju, Australiju i Pacifik u Ministarstvu spoljnih poslova, imenovan je za novog ambasadora Srbije u Siriji, saznaje Srpski telegraf.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Radovan Stojanović

Ovaj vrsni diplomata svojevremeno je radio u Bezbednosno-informativnoj agenciji, odakle je prešao na službu u Ministarstvo spoljnih poslova.

- Stojanovića odlikuje izuzetan patriotizam. Radi se o čoveku velikih profesionalnih kvaliteta, odanog svojoj zemlji koji je na svim dosadašnjim pozicijama postizao odlične rezultate - kažu za naš list sagovornici upućeni u njegovu karijeru.

Kako ističu, Stojanović je u MSP vodio veoma važan resor i za svoj rad je dobio samo pohvale i priznanja. Posebno se istakao u vreme pandemije, sve ambasade i ministri su bili prezadovoljni.

Stojanović će u Damasku zameniti dosadašnjeg otpravnika poslova Milana Vijatovića.

Pozicija ambasadora u ovoj zemlji je vrlo osetljiva, pogotovo zbog stava Evropske unije, koja ne priznaje izbore na kojima je pobedio Bašar el Asad. Čak je i portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano izjavio da je "slanje ambasadora u Damask davanje demokratskog legitimiteta Asadu, kao predsedniku države". On je za Radio Slobodna Evropa naglasio da je u slučaju odluke Beograda "trebalo uzeti u obzir da je Vlada Srbije više puta potvrdila da su evropske integracije strateški prioritet zemlje".

Srbija je suverena zemlja i zadržava pravo da sama odlučuje i o slanju ambasadora u Siriju, poručuju nezvanično iz MSP.

- Srbija nikada nije prekidala diplomatske odnose sa Sirijom. Oni su se do imenovanja našeg novog ambasadora u toj zemlji odvijali na nivou privremenog otpravnika poslova, što je bilo uslovljeno tadašnjom bezbednosnom situacijom u toj zemlji - piše u izjavi ministarstva koju je objavio Radio Slobodna Evropa. 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading